Prestigieuze Benelux-Europa Prijs voor Balkenende en Martens


Beide laureaten zullen spreken over de toekomst van Europa

's-HERTOGENBOSCH/ANTWERPEN/LUXEMBURG, 20081128 -- De Benelux-Europa Prijs 2008 is toegekend aan de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en de Belgische oud-premier Wilfried Martens vanwege hun uitzonderlijke verdiensten voor de internationale samenwerking, cultuur en humaniteit in Europa. Op zaterdag 29 november wordt de prijs uitgereikt door professor Anton van der Geld, president-stichter van het BeNeLux-Universitair Centrum, en prins Charles-Louis de Merode uit België, raadsheer, op Kasteel Breda,KMA. Premier Balkenende, omringd door zijn familie, en oud-premier Martens, vergezeld van oud-minister Miet Smet met wie hij onlangs is getrouwd, zullen dan te midden van 400 genodigden uit Nederland en België de prijs in ontvangst nemen.

Benelux-Europa Prijs 2008

Deze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Stichting BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.), die sedert 20 jaar de culturele en wetenschappelijke samenwerking en de behartiging van de humaniteit tussen België, Nederland en Luxemburg bevordert.
De internationale jury prijst premier Jan Peter Balkenende voor zijn bijzondere aandacht voor de menselijke waarden in de samenleving. Ook voor zijn optreden in de EU om het Verenigd Europa een menselijk gezicht te geven en voor zijn bijzondere prestaties bij de totstandkoming van het vernieuwde Benelux-verdrag in dit jaar.
Ten aanzien van dr. Wilfried Martens staan zijn vele verdiensten voor Europa en de christen-democratie centraal in het oordeel van de jury. Hij weet als voorzitter van de Europese Volks-partij 71 partijen uit 38 landen rond zich te verenigen en is in 1998 geëerd met de Internationale Karelsprijs Aken.
In 2007 ontvingen premier Verhofstadt en minister Korthals Altes de prijs, in 2006 oud-EU-voorzitter Santer en minister Bot, en in 2005 prof. Pieter van Vollenhoven en de Belgische kamervoorzitter De Croo.

Programma 29 november

De plechtige uitreiking van de prijs begint om 11.00 uur op het Kasteel Breda.
Welkomsttoespraak: generaal-majoor mr. Siem van Groningen, gouverneur KMA.
De laudatio en de uitreiking geschieden door professor Anton van der Geld en prins Charles-Louis de Merode.
De slottoespraak wordt gehouden door de welsprekende Belgische minister van Staat en voormalig premier dr. Mark Eyskens.
Zowel premier Balkenende als oud-premier Martens zullen een toespraak houden, waarin zij hun visie uiteenzetten over de toekomst van Europa.
Daarna wordt aan Nederlandse en Belgische functionarissen van de Koninklijke Marechaussee Nederland, en functionarissen van de Politie en Justitie van Nederland en België een speciaal certificaat uitgereikt, die de jaarlijkse B.U.C.-cursus voor Politie en Justitie volgden.
Zij schreven opmerkelijke scripties, waarvan dan worden toegelicht:
- Integriteitsbeleid bij de politie in Nederland en België.
- Normalisering van de illegale (georganiseerde) hennepteelt.
- Het beheersen van contrastrategieën in georganiseerde criminaliteit.
- Problemen bij rechtshulpverzoeken tussen Nederland en België.

Receptie: om 13.15 uur in de Zaal van het Kasteel

Aanwezig zullen ook zijn o.a. ambassadeur van België Carbonez; ambassadeur van Luxemburg Hoscheit; adj.-generaal H.M. de Koningin A. Blomjous; commandant Kon. Marechaussee lt.-gen. Van Putten; de oud-ministers Braks, Bot, Gardeniers, Croes en Westerterp; commissaris der Koningin Maij-Weggen; burgemeester van Breda; zangpedagoge M.-C. Moerdijk; ere-hofmaarschalk Van Eenenaam; architect C. Dam; mevr. Hank Heijn; minister Korthals Altes; NAVO-generaal Van Osch; Europese Investeringsbank F. Sassen; museumdirecteur J. Verschoor; Vlaamse regering ministerraad D'Havé; CEO Sodexho J. Rijnierse; ere-taatssecretaris Anciaux; voorzitter Europese Journalisten Hetzel; commissaris der Koningin R.C. Robbertsen.

Informatie voor de Pers: mevr. dr. E. Ruijsendaal (tel.: 020-6761409, GSM 06-40 3540 90)
Inlichtingen en aanmeldingen: bestuurssecretariaat BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.)
voor vrijdag 28 november 17.00 uur: tel.: 073-5220005 (b.g.g. GSM 0032-478 20 64 91); fax: 073-5221000;
e-mail: info@benelux-universitair-centrum.org

------------------------------------------------------------
RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht
27 november 2008

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE NEEMT BENELUX-EUROPA PRIJS 2008 IN ONTVANGST

Minister-president Balkenende en voormalig eerste minister van België Martens nemen zaterdag 29 november a.s. de Benelux-Europa Prijs 2008 in ontvangst.
Deze prijs wordt jaarlijks door de stichting BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.) en haar instelling de BeNeLux-Europa Kring toegekend aan personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het brede terrein van wetenschap, cultuur en humaniteit in de context van de Benelux en het Verenigd Europa.
Mr. dr. Jan Peter Balkenende en dr. Wilfried Martens ontvangen de prijs uit handen van prof. dr. Anton van der Geld, president van het B.U.C., en prins Charles-Louis de Merode uit België, raadsheer van het B.U.C..

RVD, 27.11.08, 16.25 uur