Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Koken met de top van Nederland
Cingel-studenten winnen horecawedstrijd in Huis ter Duin

Breda, 7 oktober 2008 - De horecastudenten van het Cingel College in Breda, Andrew Sterenborg (21) uit Rijen,Tommy Luijten (20) uit Made en Arjan Kuiper (20) uit Papendrecht, hebben met de amuse "Marshmallow van Gazpacho gepaneerd in Serano Ham" op maandag 6 oktober in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk de finale van de Sharing Success Amusewedstrijd gewonnen. Zij ontvingen de prijs uit handen van Kees Helder en mogen op 29 november samen met de topkoks van Nederland onder anderen de door hen bedachte amuse bereiden voor vele BN'ers die op het fundraising-gala voor Sharing Success aanwezig zijn. Daarnaast krijgen ze een stageplaats aangeboden in Huis ter Duin. Aan de wedstrijd namen studenten van 11 andere horecascholen in Nederland deel.

Het juryrapport was lovend over de creatie van Tommy en Arjan. Juryvoorzitter Simon de Vogel gaf een toelichting aan de 150 gasten "Het niveau was dit jaar erg hoog. De keuze was een echt luxe probleem. De originaliteit en gewaagdheid in presentatie van het gerecht (marshmallow) in combinatie met de combinatie van artisjok, ansjovis en gazpacho maakte het verschil".

Uit handen van Kees Helder, culinair ambassadeur van het Sharing Success Gala, ontvingen Tommy Luijten en Arjan Kuipers van het Cingel College Breda de koksbuis van het sterrenteam. De aanwezige juryleden plaatsten direct een handtekening op deze unieke koksbuis, waardoor het direct een collectors item werd.

Tommy en Arjan gingen gedegen te werk bij de creatie van de winnende amuse. "We hebben ons in eerste instantie samen met gastheer Andrew Sterenborg een beeld geschetst van de wijnen. Vervolgens zijn we producten gaan combineren en hebben we ons gefocust op de combinatie van gazpacho, artisjok en ansjovis. De keuze voor de Marshmallow was een risico, want je weet natuurlijk nooit hoe de jury op zo'n creatie reageert", aldus Tommy. Arjan stond net als Tommy nog bij te komen van de prijsuitreiking "Ongelooflijk dat we gewonnen hebben en dan uit handen van meneer Helder de beker en de koksbuizen te krijgen is toch wel heel bijzonder. Ik kan nauwelijks bevatten dat we met deze jury op 29 november 2008 voor meer dan 500 gasten staan te koken"

Het team van het Cingel College bestond uit 3 studenten, 2 van de opleiding gespecialiseerd kok en 1 horeca ondernemer/manager. Zij werden begeleid door twee vakdocenten: en Dolf Willemen en Marcel Näring. Elk college had een eigen tafel met 10 gasten. Om 12.30 uur startte de amusewedstrijd en proefden de gasten samen met de jury de 12 amuses. De jury bestond onder andere uit gerenommeerde (sterren) chefs als Eric van Loo, Mario de Ridder, Marcel van Lier, Paul Fagel, Walter Rietbergen, Cees Helder en juryvoorzitter Simon de Vogel. De combinatie wijn-amuse wordt onder andere beoordeeld door Jaap Kwast van JJC Kwast Wijnkopers en Stan Kerckhoffs, maître restaurant Latour van Huis ter Duin.

Over Sharing Success
Sharing Success is een participatiefonds dat nauw samenwerkt met het Liliane Fonds. Het richt zich speciaal op ondernemers, waarbij donaties verder kunnen gaan dan alleen het storten van een bedrag. Ook de kennis van ondernemers kan waardevol zijn om bepaalde situaties ergens anders in de wereld op te lossen.

Uitgangspunt van dit initiatief is dat ondernemers wel degelijk bereid zijn hun succes te delen met kinderen die het een stuk minder gemakkelijk hebben in de wereld. Een kind met een handicap in een ontwikkelingsland heeft immers veel minder kans op succes dan menigeen om ons heen. Sociale acceptatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Sharing Success wil alle activiteiten zo transparant mogelijk maken zodat participanten de zekerheid hebben dat hun donaties optimaal worden besteed aan het doel. Door de samenwerking met het netwerk van vrijwilligers van het Liliane fonds in ontwikkelingslanden zijn minimale uitvoeringskosten gegarandeerd.

De winnaars van de wedstrijd mogen meekoken met landelijke topkoks op het fundraising gala van Sharing Success later dit jaar. De opbrengst daarvan komt dan ten goede aan renovatie van een kindertehuis in Bogota, Colombia.

Meer informatie over Sharing Success en het gala is te vinden op http://www.sharing-success.com/.

////

Noot voor de redactie,