Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DAG IN DE BRANDING 10 / zaterdag 29 november 2008

Dag in de Branding 10 brengt u naar het Amerika van voor de kredietcrisis. Het Koninklijk Conservatorium viert in Theater De Regentes de honderste verjaardag van Elliott Carter. Charles Ives en Steve Reich zijn ook van de partij. KORZO zet het feest dansend voort met nieuwe choreografieën van Ederson Rodrigues Xavier en Neel Verdoorn, waarna het Residentie Orkest een ode brengt aan de collega's van het Boston Symphony Orchestra door middel van de Nederlandse première van Entangled Tales. Overleeft u deze tour door de States, dan arriveert u in de wereld van Mario Bros, Pacman, Sonic the Hedgehog en Donkey Kong (kent u ze nog?). Het Commodore 64 Orchestra brengt u terug naar de jaren '80, een tijdperk waarin Bill Gates nog gewoon Bill Gates was. De tunes van klassieke computergames herleven, live uitgevoerd op klassieke instrumenten. Deze Dag in de Branding 'USA Edition' wordt met een BANG afgesloten door DJ Sniff en zijn slagwerkers in het Paard van Troje.

PROGRAMMA ZA. 29 november


* 15.00 Theater Zwembad De Regentes
KC Ensemble Royal: Elliott Carter 100 / Elliott Carter - A Mirror on which to dwell / Charles Ives ­ Liederen

Ensemble Royal van het Koninklijk Conservatorium speelt een speciaal voor het festival samengesteld programma van kamermuziek van de Amerikaanse componist Elliott Carter, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. In dit concert klinken ook liederen van Charles Ives, één van de grote voorbeelden van Carter.


* 16.30 Theater De Regentes

* Steve Reich - Music for 18 Musicians

In de programmering van DidB wordt met regelmaat aandacht besteed aan Steve Reich, een van de belangrijkste levende componisten van Amerika. Na Drumming in het Paard van Troje (DidB 02) en Six Pianos in het Atrium (DidB 07) staat nu zijn misschien wel belangrijkste compositie Music for 18 musicians op het programma. De toevoeging van Reich aan het programma met Carter en Ives plaatst de Amerikaanse muziek in een breder perspectief met een zeer krachtig werk.


* 19.00 Korzo5HG Binckhorstlaan 36
Neel Verdoorn ­ PUUR I Dansproductie op muziek van Kate Moore

In KORZO 5HOOG is een nieuwe werk van choreografe Neel Verdoorn op muziek van componiste Kate Moore te zien. De muziek wordt uitgevoerd door leden van het ensemble 'Earmassage'. Op 29 november klinkt het eerste deel van een vierluik: PUUR I. De muzikant vormt een duet met een danser in een spannende dialoog waarin de gelijke verhouding tussen beweging en muziek centraal staat.

Ederson Rodrigues Xavier ­ TUNED / Dansproductie op muziek van Arnold Marinissen

Ederson Rodrigues Xavier is als danser een bekende en opvallende verschijning in het werk van onder meer het Scapino Ballet, Nanine Linning en Leine & Roebana. In 2006 werd hem door de VSCD de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van het seizoen uitgereikt. In zijn nieuwe duet Tuned concentreert Xavier zich als choreograaf zich op de fijnzinnigheid van het gehoor. Het decor van grote porseleinen hoorns, gemaakt door Pierluigi Pompei, versterkt het besef van zowel de kwetsbaarheid als de kracht die aan ons horen eigen is.


* 21.00 Dr Anton Philipszaal, Spuiplein
Residentie Orkest: Avontuur Serie I

Neeme Järvi ­ dirigent / De Raaff - Entangled Tales (2007) (Nederlandse première)

Skriabin - 3e symfonie

Robin de Raaff schreef het korte orkeststuk Entangled Tales in opdracht van het Boston Symphony Orchestra. De Raaff haalt zijn inspiratie zowel uit klassieke en impressionistische muziek als uit jazz.Entangled Tales vormt een spannende combinatie met Skriabins derde symfonie, die ruim een eeuw eerder werd geschreven.Skriabin: een gek of een genie? Hij dichtte zichzelf een rol als verlosser toe en zijn muziek moest daarin een belangrijke taak vervullen. Hoe dan ook, het heeft prachtwerken opgeleverd.


* 23.00 Paard van Troje, Prinsegracht 12
TAG en Paard van Troje presenteren:
Miguelangel Clerc ­ What About Woof? / DJ Sniff ­ Drumming

C-64 Orchestra - onder leiding van Bas Wiegers met speciaal gemaakte videoanimaties van the C-men

Oude computermuziek in een nieuw welluidend jasje. Met het Commodore 64 (C64) Orchestra is een lang gekoesterde droom van de componisten Rob Hubbard (UK) en Jeroen Tel (NL) uitgekomen. De muziek die zij in de jaren tachtig componeerden voor de razend populaire C64 games is nu te horen zonder de beperkingen van de microchip. Twaalf leden van het Ricciotti ensemble hebben onder leiding van dirigent Bas Wiegers en onder toeziend oog van de twee componisten deze uitdaging aangenomen.

www.dagindebranding.nl

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Stefano Oosthof

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht, Nederland

Postbus 553, 3500 AN Utrecht, Nederland

T: +31 (0)30 - 785 5887 - F: +31 (0)8 - 4224 8808

M: +31 (0)6 - 5373 3871

stefano@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl