Gemeente Schermer


Jos de Vries schittert als Rembrandt in de Leeghwater Code in de Grote Kerk Schermerhorn

(06-11-2008)

Ongebruikelijk kun je de muziektheatervoorstelling De Leeghwater Code wel noemen. Én intrigerend. Want terwijl de voorstelling vordert, - je rijdt met de bus van de ene kerk naar de andere - raakt het publiek ingewijd in een mystieke code die misschien wel universeel is.

Wie aandachtig kijkt en luistert naar de sfeervolle scènes in vier monumentale kerkgebouwen, doet beslist nieuwe inzichten op. Ook tijdens de verbindende rit per touringcar kun je maar beter scherp blijven. Want weet die kleurrijke gids soms meer van de code?

Twaalfhonderd bezoekers kunnen het meemaken op 29 november en 7, 12 en 13 december. Eén ding staat vast. Wie meereist met deze theatrale kerkentoer, zal na afloop met andere ogen kijken naar die oude monumenten. En beseffen dat een gemeenschap met idealen tot grootse daden in staat is. De hoofdrol is dus weggelegd voor vier kerken die als 'sprekend steen' bijna uit hun voegen barsten. Dit zijn de Grote Kerk in Schermerhorn, de Grote Kerk in Oosthuizen, de RK Kerk Johannes de Doper in Westbeemster, en de Doopsgezinde Vermaning in Noordbeemster.

Fascinerende verhalen
Het muziektheaterstuk de Leeghwater Code werd geschreven door regisseur Aad Spee en componist Feico de Leeuw. Zij bezochten de historische kerkgebouwen in de Beemster, Schermer en Zeevang, bestudeerden de bouwkundige geschiedenis en voerden gesprekken met de dorpelingen. De meest fascinerende verhalen kwamen in de voorstelling terecht. De kerkgebouwen zelf spelen dus de hoofdrol in de Leeghwater Code. Alle andere rollen worden vervuld door inwoners van Beemster, Schermer, Zeevang en wijde omtrek. Amateur toneelspelers, muzikanten en figuranten repeteren al enkele weken. Zij schitteren straks als traankokers en haringkakers. Of spelen de Hoge Heren zonder wie we nu nog natte voeten hadden. Onder hen dus ook Jos de Vries met zijn prachtige stem, en nog enkele andere Schermerhorners.

Kaartverkoop
De twaalf voorstellingen worden gespeeld op zaterdag 29 november, zondag 7 december, zaterdag 13 december en zondag 14 december. Iedere voorstelling duurt, inclusief de bustocht langs de 4 locaties, tweeënhalf uur. Aanvangstijden: 12.00 uur, 15.30 uur en 19.30 uur. De toer start bij cultureel centrum Onder de Linden in Middenbeemster. Kaarten kosten ¤ 12,50. Een van de verkoopadressen (vanaf begin november) is De Grote Kerk Schermerhorn, van dinsdag t/m zondag tussen 11 - 17 uur. Dan kunt u meteen even een stukje van de Biënnale zien, NH Verdwijnt, die - tot 23 november - ook op 4 andere locaties te zien is. U kunt nu al reserveren via Leeghwatercode@hotmail.com