Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders steunt rapport over microkrediet van prinses Máxima

29 nov 2008 | 'Ik heb grote waardering voor het initiatief dat prinses Máxima heeft genomen op het gebied van microkrediet. Twee miljard mensen in de wereld kunnen geen geld lenen en dat aantal zal alleen nog maar toenemen als de financiële crisis voort duurt en de rijke landen niets doen.' Dat zei minister Koenders na afloop van de aanbieding van het rapport over microkrediet van prinses Máxima aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

'De internationale gemeenschap moet nu juist meer investeren in ontwikkelingslanden, zodat de economische groei toeneemt en millenniumdoelen, zoals halvering van de armoede in 2015, binnen bereik blijven,' aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Ban Ki-moon was vol lof over het initatief van prinses Máxima en de inzet van de Nederlandse regering op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Nederland besteedt jaarlijks meer dan honderd miljoen euro aan microkrediet via ontwikkelingsbanken en maatschappelijke organisaties. Dat geld komt uit de reguliere begroting van ontwikkelingssamenwerking. Koenders verwacht dat dit bedrag zal toenemen nu private investeringen in ontwikkelingslanden achterblijven. 'In deze onzekere tijden is het belangrijk om de samenwerking met de private sector uit te breiden,' aldus Koenders.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl