Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Opkomst 21,44%

Lijst Water Natuurlijk grote winnaar verkiezingen De Stichtse Rijnlanden

29 november 2008 - Alle deelnemende partijen bij de waterschapsverkiezingen bij De Stichtse Rijnlanden hebben tenminste één zetel weten te bemachtigen in het bestuur. De lijst Water Natuurlijk is met zes zetels de grote winnaar. Op afstand gevolgd door het CDA (4 zetels) en de PvdA en de VVD (beiden 3 zetels).

Vanmiddag heeft het stembureau tijdens een officiële zitting de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt. In totaal zijn in het werkgebied van De Stichtse Rijnlanden 128.109 stemmen uitgebracht. Dit betekent een opkomstpercentage van 21,44%.In 2003 was het opkomstpercentage vergelijkbaar (21,41%).

De uitslag is voorlopig, omdat tegen de uitslag nog beroep bij de Raad van State mogelijk is. Op 2 december maakt het stembureau de definitieve uitslag bekend.

Lijsttrekker Guus Beugelink reageerde zeer verheugd op de overwinning. "Geweldig dat zoveel mensen op Water Natuurlijk hebben gestemd". Ook de andere deelnemende partijen zijn tevreden met de uitslag. Zoals lijsttrekker Aly Hiemstra van de Algemene Waterschapspartij het verwoordde: "Je wilt natuurlijk altijd wel meer stemmen, maar we zijn blij met onze twee zetels".

Meer vrouwen

De komende bestuursperiode telt het algemeen bestuur van De Stichtse Rijnlanden meer vrouwen. In plaats van 7 zijn straks 8 van de 30 bestuurders vrouw.
Zeven gekozen kandidaten zijn oudgedienden; zij zitten ook in het huidige bestuur.

Ongeldige stemmen

In totaal zijn 128.109 stemmen uitgebracht. 10.902 hiervan zijn ongeldig. Dit percentage ongeldige stemmen van ruim 8,5% is aanzienlijk hoger dan in 2003. De oorzaak van de stijging is nog niet duidelijk. Uit een eerste analyse lijkt onbekendheid met het nieuwe stembiljet een belangrijke reden. Op 2 december, als de definitieve verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt, komt hier duidelijkheid over.

Zetelverdeling verkiezingen De Stichtse Rijnlanden

Partij

Aantal zetels

Water Natuurlijk

6

Staatkundig Gereformeerde Partij


1

Waterschap@inwonersbelangen


2

Partij van de Arbeid


3

VVD

3

ChristenUnie


1

Algemene Waterschapspartij


2

Partij voor de Dieren


1

Christen Democratisch Appèl


4

graphic-zetels per partij (28 Kb)

Beeld van de zetelverdeling landelijk:

graphic - lijsten landelijk (36 Kb)

Beeld van het opkomstpercentage landelijk:

graphic -opkomst percentage landelijk (47 Kb)

Vervolg

Op 2 december om 10.00 uur maakt het stembureau de definitieve uitslag bekend. De nieuwe bestuurders worden op 8 januari officieel geïnstalleerd. Dan wordt ook het dagelijks bestuur gekozen.