Waterschap Roer & Overmaas


waterschapsverkiezingen

Uitslag waterschapsverkiezingen

Tussen 13 en 25 november 2008 zijn schriftelijke verkiezingen gehouden voor de leden van het nieuwe algemeen bestuur van het waterschap Roer en Overmaas. In totaal zijn 593.816 stembiljetten verstuurd. Daarvan zijn er 140.170 retour gestuurd. 15.442 stemmen waren ongeldig (11%) Het algemene opkomstpercentage bedraagt afgerond 23,6 %. Het nieuwe algemeen bestuur telt 25 leden. Voor de categorie ingezetenen (16 leden) hebben directe verkiezingen plaatsgevonden. De overige categorieën (natuurterreinen, overige ongebouwd en bedrijven) zijn aangewezen door hun belangenverenigingen. Van de huidige bestuursleden keren er 11 terug in het nieuwe waterschapsbestuur. De gekozenen in alle categorieën zijn opgenomen in onderstaand overzicht. Onderstaande uitslag heeft de status voorlopig. De officiële vaststelling vindt plaats op 2 december tijdens een openbare zitting van het stembureau. De gekozenen hebben tot 13 december de tijd om hun benoeming te aanvaarden.

De (voorlopige) uitslag van de verkiezingen voor de 16 leden van de categorie ingezetenen is als volgt:

Belangengroepering

Aantal stemmen

Aantal

zetels

Lijst 1: ChristenUnie


3.960

0

Lijst 2: Waterbelang Roerstreek


11.841


1

Lijst 3: Algemene Waterschapspartij


2.742

0

Lijst 4: Waterbelang Westelijke Mijnstreek


21.526


3

Lijst 5: VVD


11.259


2

Lijst 6: Waterbelang Parkstad


24.237


3

Lijst 7: Waterbelang Maastricht


12.609

2

Lijst 8: Waterbelang Heuvelland


15.083

2

Lijst 9: Water Natuurlijk

20.715

3

Totaal

123.972

Kiesdeler

7748,25

Categorie Ingezetenen (16 zetels)

De volgende mensen zijn volgens de telling van de stemmen in het bestuur gekozen. Zij hebben tot 13 december de tijd om hun benoeming te aanvaarden.

C.T.G. Wolfhagen (Herkenbosch), C.H.J.M. Lebens (Buchten), F.M.M.U. Wijnen-Kivit (Geleen), T.J.G.M. Hanssen (Sittard), P.L.J.M. Limpens (Maastricht), I.F.M. Roebroek-Keulers (Beek), K. Adema (Heerlen), R.L.M. Sleijpen (Hulsberg), G.J.O.W. Vanhommerig (Simpelveld), H.M.G. Hartmann (Maastricht), M.E. Pot (Maastricht), J.G.W.M. Dejong (Ulestraten), J.S.E. van Wersch (Mechelen), W.L. Uitterhoeve (Voerendaal), J. Quadvlieg-van Dam (Bingelrade), M.H.A.M. Belgers (Vlodrop).

Voor de onderstaande categorieën zijn geen verkiezingen georganiseerd. Deze leden zijn aangewezen door belangenorganisaties.

Categorie Natuurterreinen (2 zetels, aangewezen door het Bosschap)

A.P. Resoort (Munstergeleen) enA.A. Veder (Nederweert)

Categorie Overig Ongebouwd (4 zetels, aangewezen door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond)

J.H.J. van der Linden (Eys), H.W.M. Salden (Guttecoven), E.H.M. Vanderheyden-Knops( Epen), H.H.F. Lambie (Eckelrade)

Categorie Bedrijven (3 zetels, aangewezen door de Kamer van Koophandel)

M.A.T.M. Bouts (Berg-Urmond), L.H. Dohmen (Merkelbeek) G.J.H.M. Wagemans (Gulpen)

Officiële vaststelling
De officiële vaststelling van de uitslag van de verkiezingen vindt plaats op dinsdag 2 december a.s. om 10.00 uur tijdens de openbare zitting van het stembureau. De zitting vindt plaats in het kantoor van het Waterschap Roer en Overmaas, Parklaan 10 te Sittard. Vanaf 2 december a.s., aansluitend aan de zitting van het stembureau, ligt het proces-verbaal van de zitting met de uitslag van de verkiezingen tijdens de openingsuren voor iedereen ter inzage op het kantoor van het waterschap.

AB-vergadering
Het oude algemeen bestuur vergadert de laatste keer op 17 december. Tijdens deze vergadering worden onder andere de geloofsbrieven van de nieuwe bestuursleden onderzocht. Het nieuwe algemeen bestuur vergadert voor de eerste keer op 8 januari 2009.

Achtergrond

Waterschap Roer en Overmaas is een overheidsorganisatie met één specifiek aandachtsveld: de zorg voor het water (met uitzondering van de rijkswateren) in Zuid- en Midden-Limburg. De taken van het Waterschap Roer en Overmaas:


1. zorgen voor droge voeten (voorkomen wateroverlast), voldoende water (verdrogingsbestrijding) en schoon water (waterzuivering) in alle beken , riviertjes, vennen en plassen van Vaals-Eijsden tot en met Roermond;

2. het beheren en onderhouden van 77 km kaden langs de Maas. De kaden moeten wateroverlast zoals in 1993 en 1995 voorkomen.
3. het bestrijden van muskus- en beverratten.

Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad van een gemeente. De leden van het algemeen bestuur bepalen het beleid van het waterschap en bestaan uit democratisch gekozen vertegenwoordigers van mensen die belang hebben bij het werk van het waterschap. Het bestuur is opgedeeld in belangencategorieën met een wettelijk vastgesteld aantal zetels. Voor de categorie ingezetenen hebben directe verkiezingen plaatsgevonden, de overige categorieën zijn aangewezen door hun belangenverenigingen.