Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Profiteren in crisistijd op de woningbeurs


21 november 2008

Op 29 en 30 november 2008 vindt in de RAI de elfde Regionale Woningbeurs Amsterdam plaats. Woningcorporaties, ontwikkelaars, makelaars en hypotheekadviseurs staan klaar om bezoekers te informeren over het kopen van een woning in Amsterdam. Ook in tijden van crisis is de beurs volgens initiatiefnemers Maarten Eshuis en Ralph de Jong interessant. "Zowel in een opwaartse als in een neerwaartse markt kunnen huizenkopers hun voordeel doen."

In crisistijd staat voor veel potentiële huizenkopers het licht op rood. Ze wachten af, terwijl ze kunnen profiteren. Maarten: "Per saldo kan een transactie in een glijdende markt voordeliger zijn dan in een opgaande markt. Een voorbeeld. De woning die Jarno in zijn studententijd voor EUR 100.000 kocht, is nu vijf jaar later EUR
200.000 waard. Hij wil een grotere woning kopen voor EUR 400.000 en zou dus EUR 200.000 moeten bijleggen. Stel dat de huizenmarkt met 25 procent zakt, dan daalt de waarde van Jarno's woning naar EUR 150.000 en van de grotere woning naar EUR 300.000. In een neerwaartse markt zou hij dus geen EUR 200.000 moeten bijleggen maar EUR 150.000. Dat is EUR 50.000 minder! Ook in tijden van economische krimp, is het zaak om actief te blijven."

Hoewel sommige hypotheekverstrekkers wat terughoudender zijn, kunnen ook starters in crisistijd kansen pakken. Ralph: "Starters dienen nu ook niet af te wachten, maar zich blijven oriënteren zodat ze goed kunnen anticiperen op de markt." Op de woningbeurs kunnen ze zich inschrijven bij woningcorporaties en projectontwikkelaars die hen vervolgens op de hoogte houden van hun aanbod. Ralph: verwacht op korte termijn verleidelijke aanbiedingen als koopgarant regelingen. Gemeentelijk beleid verplicht woningcorporaties immers om een percentage huurwoningen te verkopen. En ontwikkelaars moeten hun woningen kwijt om niet teveel in de rode cijfers te komen. Het advies van Ralph luidt dan ook: "Zorg dat je er als de kippen bij bent. Kom naar de `beurs van de kansen' in de RAI!"

Op de Regionale Woningbeurs Amsterdam presenteren net als voorgaande jaren woningcorporaties, makelaars en projectontwikkelaars de koop- en vrije sector huurwoningen die zij in de aanbieding hebben. Hypotheekadviseurs geven antwoord op vragen die betrekking hebben op de financiering van een woning en de gemeente informeert over het koopbeleid in Amsterdam. Bezoekers kunnen met al hun vragen over het kopen van een woning op de beurs terecht. De gedachte achter deze beurs is dat de bezoeker in een korte tijd een goed beeld kan krijgen van zijn of haar koop- of huurmogelijkheden* in Amsterdam en omstreken. (*uitsluitend vrije sector huurwoningen)

Bovendien worden bezoekers van de beurs geconfronteerd met woonvormen en woonomgevingen waarvoor ze eerder niet open stonden. Maarten: "Neem Osdorp. Veel huizenzoekers zijn bevooroordeeld en willen er op voorhand al niet wonen Dit terwijl Osdorp het grootste stedelijke vernieuwingsgebied van Europa is. Er worden waanzinnig mooie gebouwen neergezet in een groene omgeving, op redelijke afstand tot het centrum en tegen, niet onbelangrijk, aantrekkelijke prijzen. Via internet komen deze huizenzoekers niet met Osdorp in aanraking. Simpelweg omdat Osdorp geen zoekcriterium voor hen is. Maar op de woningbeurs kunnen ze toch ineens belangstelling krijgen, doordat ze langs een opvallende maquette lopen of een boeiende presentatie zien. De Regionale Woningbeurs Amsterdam biedt nieuwe perspectieven."