Ingezonden persbericht

Persbericht

Amersfoort, 21 november 2008

World Vision en ZOA halen AIDS naar Nederland

Zaterdag 29 november organiseren World Vision en ZOA-Vluchtelingenzorg voor het 3e achtereenvolgende jaar het Wereld Aids Dag Event Red Ribbon in Zwolle. Het doel van het event is om mensen te betrekken bij AIDS. Het probleem van AIDS is veel ingewikkelder dan over het algemeen wordt aangenomen. World Vision roept mensen op om naar Zwolle te komen om de nuances te leren zien.

Het probleem van AIDS is nog helemaal niet zo bekend. Veel mensen denken dat het AIDS-probleem zich in Afrika afspeelt, maar de ziekte breidt zich nu al uit naar Azië en Oost-Europa. AIDS komt steeds dichterbij. Elke 90 seconden sterft er een kind aan de gevolgen van AIDS. Verder heeft de ziekte een enorme impact op de sociale structuur. AIDS vaagt hele generaties weg: boeren, leraren, verpleegkundigen en politieagenten sterven aan de gevolgen. Dit heeft tot gevolg dat er over 10 jaar 42 miljoen kinderen zonder ouders zijn in Afrika. Van de kinderen die besmet zijn vanaf hun geboorte haalt 30% de eerste verjaardag niet.

Taboe
De Aids-problematiek gaat gepaard met veel discriminatie. Als mensen HIV positief zijn, worden ze vaak verstoten uit de familie en gemeenschap. Er rust een enorm taboe op praten over AIDS, laat staan op de zorg voor mensen die erg ziek zijn. Meer kennis over een van de grootste rampen van deze tijd is daarom essentieel. De tsunami van 26 december 2004 zorgde voor 230.000 doden, in 2005 stierven er 2,8 miljoen mensen aan de gevolgen van AIDS. Volgens World Vision is het vooral nu belangrijk niet te vergeten dat de kredietcrisis, klimaatcrisis en voedselcrisis de arme mensen het eerst en het hardst raken. Dat geldt ook voor AIDS.

Betrokkenheid
Red Ribbon vraagt mensen hun betrokkenheid te laten zien door op 29 november naar Zwolle te komen en zich te verdiepen in de AIDS-problematiek. 's Middags zijn er workshops over bijvoorbeeld AIDS en seksualiteit en over de rol van de media en kunnen de bezoekers luisteren naar enkele sprekers, waaronder uit Afrika, die AIDS van heel dichtbij meemaken en vertellen over de impact die dat heeft op hun leven. 's Avonds zijn er optredens van onder andere Psalmen voor Nu, Trinity en The Gentlemen. Een concert om te genieten van de muziek en geraakt te worden door een ramp die zijn weerga niet kent. Meer informatie over Red Ribbon is te vinden op www.red-ribbon.nl.

***