Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: Energieleveranciers slaan VvEâs extra aan

Veel VvEâs (Vereniging van Eigenaren) hebben een brief van hun energieleverancier gekregen waarin een flinke lastenverzwaring voor 2009 aangekondigd staat. Een vreemde brief, want waarom zou een VvE extra belast moeten worden. Vereniging Eigen Huis protesteert tegen de verhoging en heeft een brief gestuurd aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

Capaciteitstarief
De energieleveranciers dragen als reden van de verhoging de invoer van het zogenoemde âcapaciteitstariefâ aan. Dit tarief wordt per 1 januari 2009 ingevoerd om de administratieve lasten voor de energiesector te verminderen. Hierdoor hoeft de leverancier de verbruiksgegevens straks niet meer door te geven aan de netbeheerder.

Kostenvoordeel voor leveranciers
Dit kostenvoordeel wordt niet doorgegeven aan de klant, sterker nog: VvEâs krijgen zelfs te maken met een sterke tariefstijging. Dit komt omdat VvEâs vanaf de invoering van het âcapaciteitstariefâ worden gezien als zakelijke verbruikers omdat ze vaak een relatief zware aansluiting hebben. Deze aansluiting is nodig als het gebouw een lift bevat. Een lift zorgt voor een piekbelasting in de vraag naar energie.

Voor de invoering van het âcapaciteitstariefâ werd het energieverbruik van VvEâs in rekening gebracht met het transporttarief dat ook geldt voor particulieren. Nu VvEâs als zakelijke verbruikers worden aangemerkt, zijn ze dus veel duurder uit.

Voorbeeld
Een VvE-lid uit Winschoten meldde ons dat het transporttarief voor zijn VvE stijgt van ⬠340,- naar ⬠1800,-. De VvE omvat zeven appartementen: een kostenstijging van maar liefst ⬠208,- per appartement!

Wat vindt Vereniging Eigen Huis
Vereniging Eigen Huis vindt de verhoging voor VvEâs onterecht. Wij vinden dat de politiek moet onderzoeken of er mogelijkheden zijn om deze onbedoelde en onwenselijke kostenstijging tegen te gaan. Zo kan worden onderzocht of het haalbaar is om het hogere capaciteitstarief pas in rekening te brengen voor aansluitingen die zwaarder zijn dan 3 x 80 Ampere. Een nog sympathiekere maatregel: stel VvE's in de gelegenheid om gesubsidieerd een energiezuinige liftinstallatie aan te brengen. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten. De piekbelasting wordt teruggebracht (zodat een lichte aansluiting voldoet), energie wordt bespaard en liftinstallaties met achterstallig onderhoud worden sneller vervangen.

Vereniging Eigen Huis verzoekt de minister dringend om met een oplossing te komen. Een kopie van de brief aan minister Van der Hoeven is verzonden aan de Commissie van Economische Zaken van de Eerste Kamer waar het voorstel "Wet implementatie EG-richtlijnen energie-efficiëntie" nog in behandeling is. Het Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp.

Meer informatie
Brief aan minister Van der Hoeven (PDF) Kamervragen Paulus Jansen, Socialistische Partij

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 29 november 2008

---