Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Oleander, Naaldwijk

29 november 2008

Brandweer beperkt brand in dak

Naaldwijk Vanavond heeft op de Oleander een dak van een woning gebrand. De brand bevond zich in de kap en was ontstaan in de schoorsteen. In de balken is de brand ook over beperkte afstand naar de buren gesmeuld. Alle aanwezigen wisten dankzij een alerte buurtbewoner de woning tijdig te verlaten.

Rond zeven uur vanavond waarschuwde een buurtbewoner de eigenaar van een tussenwoning aan de Oleander dat zijn dak in brand stond. Hij had de brandweer ook al gebeld. De brand was ontstaan in de schoorsteen en uitgebreid naar de dakconstructie. De eigenaar heeft zelf nog een bluspoging ondernomen, maar die was niet afdoende. Alle aanwezigen in de woning konden op tijd de woning verlaten en de brandweer bluste de brand.

Bij het blussen heeft de brandweer een gat in het dak moeten maken, om de dakconstructie goed te kunnen bereiken. Daarnaast liep de woning met name op de vliering en zolder rook-, roet- en waterschade op. Bij de buren is ook enige schade ontstaan, omdat de brand in de balken naar hen was uitgebreid.

Na bemeting op achtergebleven rookgassen konden de woningen weer worden vrijgegeven. De Stichting Salvage neemt de nazorg aan de bewoners op zich en zorgt zo nodig voor vervangende woonruimte voor de bewoners van het zwaarst getroffen pand. De buren kunnen hoogstwaarschijnlijk gewoon de nacht in hun eigen woning doorbrengen.

Mede naar aanleiding van dit incident vraagt de brandweer inwoners en bezoekers van dicht op elkaar gebouwde wijken (zoals in deze wijk, maar ook op andere plaatsen in de regio Haaglanden) hun autos enkel in parkeervakken te parkeren, omdat fout geparkeerde voertuigen het manouvreren met en gebruiken van brandweermaterieel kunnen hinderen.