Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 21 november 2008

Inleiding en toneelvoorstelling In duizend zoete armen

Geïnspireerd op de dagboeken van Etty Hillesum

Op 30 november 2008 is het 65 jaar geleden dat Etty Hillesum in het vernietigingskamp Auschwitz werd vermoord. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt op die dag stilgestaan bij haar leven en werk. Etty Hillesum (1914 - 1943) schrijft haaar dagboeken gedurende de oorlogsjaren in Amsterdam. In haar dagboeken beschrijft ze haar persoonlijke ontwikkeling: later gaan de oorlog en de Jodenvervolging een steeds grotere rol spelen. In juli 1942 gaat Etty Hillesum vrijwillig naar Westerbork om daar hulp te bieden: als medewerkster van de Joodse Raad mag ze in Nederland reizen en ze keert verschillende malen terug naar Amsterdam. Uit Amsterdam en Westerbork schrijft ze tientallen brieven over haar ervaringen.

Voorafgaand aan de tentoonstelling verzorgt dr. Ria van den Brandt, onderzoeker aan de faculteit Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit van Nijmegen, een inleiding over het leven en werk van Etty Hillesum. In de monoloog In duizend zoete armen die Julika Marijn speelt, brengt ze twee levens uit twee verschillende tijden bij elkaar. De dynamische Julia die in onze huidige tijd leeft, leest het dagboek van Hillesum. Het publiek beleeft de beide werelden van deze sterke vrouwen, waardoor heden en verleden samenkomen. Op verrassende wijze zoeken beiden hun waarheid binnen het decor van hun tijd. Terwijl de oorlog gruwelijker wordt, slaagt Hillesum erin door de verworvenheden van haar zelfonderzoek, vol overgave en met liefde voor de mensheid in het leven te blijven staan. Julia stelt zichzelf vragen door het lezen van de dagboeken en vindt antwoorden wanneer zij het voormalig kamp Auschwitz bezoekt, waar Hillesum precies 65 jaar geleden omkwam.

De lezing begint om 14.15 uur en de voorstelling om 15.30 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De kosten zijn ¤ 5,- p.p. Hierbij is een bezoek aan het museum inbegrepen.