Nederlandse Moslim Omroep

'

Persbericht InFocus, 30 november 2008

Commotie over inmenging van overheid herkomstlanden eenzijdig

Inmenging herkomstlanden niet per se ongunstig

Marokko ontbood een veertigtal imams op opfriscursus, waardoor Nederland weer eens op haar achterste benen stond. Hoe erg is de greep die herkomstlanden op hun burgers in Nederland houden en waar moet de grens getrokken worden? Hierover brengt de NMO komende zondag een studiodiscussie in het programma InFocus met presentator Abdellah Dami.

Herkomstlanden als Marokko en Turkije willen op allerlei manieren de banden in stand houden met hun burgers in Nederland. Ze veroorzaken daarmee de nodige spanningen. In het Marokkaanse geval blijkt dit uit de commotie die is ontstaan rond de installatie in Nederland van een Hoge Raad van Migranten. Wanneer schaadt dergelijke inmenging de belangen van Marokkaanse Nederlanders? En waarom zijn de Marokkaanse initiatieven onveranderlijk omgeven met onrust terwijl Ankara haar Turkse moskeeën in Nederland in alle rust lijkt te kunnen besturen en zelfs de vrijdagpreek kan dicteren? Presentator Abdellah Dami confronteert zijn gastenpanel met deze vragen. En wat blijkt: Nederland kan juist gebaat zijn bij de bemoeienis van de herkomstlanden.

Aan deze uitzending werkten mee de historica Nadia Bouras, vertegenwoordiger van de Hoge Raad van Migranten, Farid Azarkan (directeur Samenwerkingsverband Marokkanen Nederland), imam Yassin El Forkani (voorzitter Marokkaanse Imambond Nederland) en de Leidse hoogleraar en Turkije-specialist Erik-Jan Zürcher.

Klik hier voor onze promo!

Programma: InFocus, studiodiscussie over actuele kwesties Uitzending: zondag 30 november 2008 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 Daarna blijvend beschikbaar via de website
Herhaling: zaterdag 6 december 2008 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2