Muzikale lezing Joodse componisten Bossche Muziekcentrum De Toonzaal


'S-HERTOGENBOSCH, 20081023 -- In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed organiseren de Bossche Muziekcentrum De Toonzaal en Nationaal Monument Kamp Vught op zondag 30 november een lezing over de Joodse Gemeenschap in `s- Hertogenbosch en haar Synagoge. Spreker Ruud Weissman gaat daarbij ook in op de rol en betekenis van Konzentrationslager Herzogenbusch (Kamp Vught) voor de Joodse gemeenschap. De lezingen worden afgewisseld met muziek van Joodse componisten. Het programma start om 11.00 uur. De foyer van Muziekcentrum De Toonzaal (Prins Bernhardstraat 4-6) is open vanaf 10.30 uur. Toegang is gratis na aanmelding via info@detijdreiziger.nl.

De periode in en rond de Tweede Wereldoorlog heeft joodse componisten zonder uitzondering zwaar getroffen. In het beste geval konden zij onderduiken of overleefden zij het concentratiekamp. Velen hadden minder geluk en vonden in verschillende concentratiekampen de dood. Veel van hun muziek is gelukkig bewaard gebleven en de laatste tijd is er een toenemende belangstelling voor hun werk te constateren.

Eleonore Pameijer (fluit) en Marcel Worms (piano) spelen werk van de joodse componisten Leo Smit, Dick Kattenburg, Rosy Wertheim en Nico Richter. Een aantal werken is tijdens het verblijf van de componist in een kamp geschreven. Sommige werken dragen hoorbaar het stempel van de situatie waarin zij gecomponeerd zijn, maar opvallend genoeg is dikwijls ook een lichtere, haast optimistische toon overheersend. Het vermogen van kunstenaars om onder zulke omstandigheden hun geestkracht te behouden is verbazend en hoopgevend.

Programma:
10.30 uur - Foyer open
11.00 - 11.20 uur - Lezing I
11.20 - 11.45 uur - Muziek I
11.45 - 12.15 uur - Pauze
12.15 - 12.35 uur - Lezing II
12.35 - 12.55 uur - Muziek II
12.55 - 13.00 uur - Afsluiting

Deze activiteit wordt ondersteund door De Tijdreiziger. De toegang is gratis na aanmelding via info@detijdreiziger.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.





Ingezonden persbericht