Ingezonden persbericht


L'Usine op Zondag, live talkshow in hetveem theater

zondag 30 november 2008, 16.00 uur

In hetveem theater, sfeervol gehuisvest in een voormalig koffiepakhuis aan het IJ, ontvangen gastheren Ton Heijligers en Roy Peters weer een reeks gasten uit de wereld(en) van cultuur en politiek. Voor een welbestede, boeiende en toch ontspannen zondagmiddag is hetveem theater op 30 november dé plek om te zijn!

Te gast zijn
Filmmaker Ramon Gieling. Bij een groot publiek werd hij bekend door zijn film over Johan Cruyff en Spanje, En un momento dado (2004). Vorig jaar ging op het International Film Festival in Rotterdam 19 días y 500 noches in première, een poëtisch verhaal rond de Spaanse zanger Joaquin Sabina. Over zijn films, over de manier waarop hij fictieve en documentaire elementen vermengt en ook over zijn verbondenheid met Spaanstalige culturen gaat Ramon Gieling in gesprek met beide gastheren.

Sander Chan was tot voor kort bestuurslid van de ChristenUnie van de afdeling Amsterdam. Vanwege de houding die binnen deze politieke partij wordt ingenomen jegens homoseksuelen heeft hij besloten zijn functie neer te leggen. Bij L'Usine op Zondag komt hij uitleggen wat hem tot deze stap heeft gebracht - en wat zijn eigen ideeën zijn over een Christelijk geïnspireerde politiek.

Een werkbeurs stelde mimespeler Jan Langedijk in staat om een aantal Aziatische bewegingstradities in het land van herkomst te gaan onderzoeken. Langedijk komt verslag doen van wat hij in China en Korea heeft ondervonden en legt uit hoe deze vormen van bewegingskunst ook voor het theater van onze tijd nog steeds een bron van vernieuwing en vitaliteit kunnen zijn.

Toneelschrijfster Magne van den Berg spreekt met de zeer eigenzinnige theatermaker Laura van Dolron (die onlangs nog werd bekroond met de Erik Vos-prijs) over haar werk. Het zal daarbij vooral gaan om de manier waarop de teksten van haar voorstellingen tot stand komen.

Toneelauteur Oscar van Woensel komt praten over de manier waarop hij, na een lange periode van drugsgebruik, op weg is naar een nieuw, vrij en zelfstandig leven. Hoe is het hem gelukt om zich van zijn afhankelijkheid los te maken en wat zijn de keuzes waarvoor hij nu staat?

Al bijna tweeduizend jaar lang geven de Bijbel en het Christendom aanleiding tot de meest uiteenlopende vormen van literaire en dramatische kunst. Jelmer Soes, een jonge schrijver die op het punt staat zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht te voltooien, onderzocht de relatie tussen God, Zijn woord en het theater. Is God een geloofwaardig personage?In een gesproken column deelt hij bij L'Usine op Zondag zijn inzichten met het publiek.

Voor een bijzondere muzikale bijdrage zal op deze middag worden gezorgd door de Harmonie Sint Antonius uit het Brabantse Heusden. Dit amateurorkest met meer dan zestig leden brengt traditioneel repertoire voor harmonie-ensembles, maar ook eigen versies van hits uit het pop- en amusementsrepertoire.

L'Usine op Zondag
hetveem theater, Van Diemenstraat 410
1013 CR Amsterdam
zondag 30 november 2008
aanvang 16.00 uur; einde ca. 18.00 uur
toegang gratis, na afloop verse soep!


Ingezonden persbericht