Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Caravan III in Louis Hartlooper Complex
Arabisch Filmprogramma zondag 30 november tot dinsdag 2 december

Utrecht, 26 november 2008 - Zoals in vroegere tijden karavanen door de woestijn trokken, zo trekt de Caravan of the Euro-Arab Cinema door het land om films te tonen aan een gevarieerd Arabisch/Nederlands publiek. Zondag 30 november, maandag 1 en dinsdag 2 december is deze tour te gast in het Louis Hartlooper Complex. Het doel van de Caravan is om aan de hand van kunst en cultuur meer onderling begrip en waardering voor elkaar, tussen de verschillende bevolkingsgroepen te kweken. Openingsfilm is de vele malen bekroonde film La Graine et le Mulet, van regisseur Abdellatif Kechiche.

De Caravan vertoont films van Europees-Arabische filmmakers, die aanleiding vormen voor discussies over actuele sociale thema's. 35 dagen lang zullen in diverse bioscopen en filmhuizen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Delft en Zoetermeer twintig nieuwe kwaliteitsfilms te zien zijn uit Arabische en Europese landen (zoals Algerije, Egypte, Jordanië en Marokko, Palestina, Nederland en het Verenigd Koninkrijk).

Het programma in Utrecht bestaat uit 3 filmprogramma's:

Zondag 30 november | La Graine et le Mulet | 19:30 uur Maandag 1 december | Korte filmprogramma | 19:30 uur Dinsdag 2 december | Caramel | 19:30 uur
Entree: ¤ 7,50 / ¤ 6,50 | Reserveren: 030 2320450
Meer informatie: www.hartlooper.nl en www.arabfilmfestival.nl

Meer informatie over de films:

La Graine et le Mulet (Asrar Al Kuskus)
Director: Abdellatif Kechiche
Tunisia / France 2007
De gescheiden vader Slimani is 61 jaar oud en werkt al jaren op een scheepswerf in Sète. Maar hij raakt daar op uitgekeken intussen, hij voelt zich nutteloos. Hij heeft een nieuwe vriendin met een leuke dochter naast zijn gescheiden vrouw en kinderen. Hij droomt er over een restaurant te beginnen om meer geld te verdienen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar hij betrekt al zijn families erbij om zijn ambities en dromen waar te maken. Het is niet gemakkelijk maar met vereende krachten van de families lijkt de droom toch uit te komen...oof toch weer net niet.....

Maandag 1 decembber | Korte filmprogramma | 19:30 uur

No Way
Director: Mohammed Ben Bacher
Tunisia 2008, 8 min
Nébil, een man van in de dertig, werkt in een Internet Service. Zijn collega is op vakantie en wordt vervangen door Selma, een oude schoolliefde. Hun hereniging is een mengeling van plezier en verdriet, herinneringen en angsten... Intussen, sinds ze elkaaar uit het oog zijn verloren, is elk van hen met zijn/haar eigen leven verdergegaan.

Monolog
Director: Jude Saeed
Syria 2007, 14 min
Een gevangene met zijn isolement en dagdromerijen. Hij is naamloos en leeft alleen met zijn kat in een kamer van een traditioneel binnenhof in Damascus, omringd door drie buurvrouwen die de details van zijn leven onthullen via hun vensters, welke een beeld in een beeld schilderen.

At Days End (Sa'et Asary)
Director: Sherif Elbendari
Egypt, Sherif Elbendary, 15 min, 2007

Out of the Frame
Director: Nizar Annadawi
Iraq / Lebanon, 22 min, 2008
Out of the framework is to work, in fact outside that framework, he tries to let us into a different world, where we see a different and see what we see daily on the Iraqi reality across television screens. Abu Saad-Café owner(heritage of the city)- a man detained in picture, standing in front of the camera, behind the bars of his incarceration, defended himself, and acknowledged that he exercised out of the picture, but in order to enter the extent possible from the people around him into the picture, defend his confession in this film.

Adwa
Director: Reem Al Ghazzi
Syria, Rim Al Ghazzi, 23 min, 2007
Het gaat over een plaats zonder de basale levensbehoeften maar het gaat ook over mensen met hoop en moed. Een gemeenschap leeft onder moeilijke omstandigheden, ze wennen er aan maar wat brengt de toekomst voor hun kinderen? Het is een plek vol duisternis, geen electriciteit maar vol Licht...het heeft zijn eigen Licht.

Dinsdag 2 december | Caramel | 19:30 uur

Caramel (Sukar Banat)
Director: Nadine Labaki
Lebanon / France 2007
Een heuse komedie in Beiroet. Hier ontmoeten vrouwen van divers pluimage elkaar in een schoonheidsinstituut. Layale heeft een verhouding met een getrouwde man. Nisrine is christen en trouwt een moslim, problemen dus! Rima is lesbisch en verliefd op een vrouw met lange haren, Jamale wil per se jong blijven en Rose heeft haar leven opgeofferd voor haar zieke zus. De vrouwen hebben verschillende culturele achtergronden en religies en delen dezelfde passies en verzuchtingen. CARAMEL is een feelgood-movie met een politieke boodschap. Deze Libanese vrouwen zijn een voorbeeld van emancipatie, zelfstandigheid en vrijgevochtenheid voor andere regio's in het Midden-Oosten. Nochtans moeten deze vrouwen ook vechten tegen de traditie, de regels van de religie en hun gebrek aan scholing.

EINDE PERSBERICHT

Contactgegevens:
Anke Nicolai
Publiciteit & Evenementen
Louis Hartlooper Complex
T: 030 2320452