Ingezonden persbericht


Persbericht onder embargo tot zondag 30 november 2008 om 16.25 uur

Gemeentelijke onderscheiding voor architect Bertus Mulder

Architect Bertus Mulder (79) ontvangt op zondag 30 november 2008 om 16.25 uur een stedelijke onderscheiding ter gelegenheid van de Rietveldlezing die op die dag in het stadhuis van Utrecht wordt gehouden. De onderscheiding wordt door de burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen, uitgereikt. De heer Mulder ontvangt de Maartenspenning vanwege zijn bijzondere verdiensten op het gebied van cultuur en architectuur.

De architect Bertus Mulder werkt sinds eind van de jaren vijftig in Utrecht. In de periode 1960-1964 werkte hij voor Rietveld en raakte goed bekend met de beroemde architect. Mulder, die het werk van Rietveld als geen andere kent, restaureerde eind jaren tachtig het Rietveld-Schröderhuis en later andere Rietveldwoningen in Utrecht. Als erkend Rietveld deskundige was hij daarnaast betrokken bij de restauratie van diens werk door heel Nederland en daarbuiten. In 1994 publiceerde Mulder het boek: Gerrit Thomas Rietveld, Leven Denken Werken.

In de loop van de jaren zijn verschillende verbouwingen en nieuwbouwprojecten van de hand van Bertus Mulder zelf in Utrecht gerealiseerd. Zo werkte hij onder meer aan de restauratie van woningen van Rietveld in Tolsteeg en de uitbreiding van het theehuis Rhijnauwen. Daarnaast werkte hij in 2005 samen met kunstenaar Stanley Brouwn aan het kunstenaarshuis 'Het Gebouw', een kunstproject van Beyond-Leidsche Rijn. Bertus Mulder zet zich nog steeds in voor de architectuur, onder meer door te schrijven en het geven van lezingen.

Op zondag 30 november spreekt Bertus Mulder tijdens de Rietveldlezing in het stadhuis van Utrecht. Aansluitend reikt de burgemeester van Utrecht de Maartenspenning van de stad Utrecht aan hem uit voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de architectuur en zijn intensieve bijdrage als hoeder van het cultureel erfgoed van Utrecht.



Ingezonden persbericht