Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 340 AW
Datum: 30 november 2009

Plaatsing houten brug Akkerwinde succesvol verlopen Sneek loopt uit voor houten brug spektakel

Onder grote belangstelling is vannacht de houten brug Akkerwinde, 'Het lef van Sneek', geplaatst. Na de start van het transport om 21.00 uur, kwam de brug om 23.00 uur aan bij de kruising Akkerwinde. Langs de rijksweg stonden duizenden mensen om het transport en de plaatsing te bekijken. Om 24.00 uur stond de brug op haar plek in de kruising Akkerwinde. Opdrachtgevers, provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en de gemeente Sneek, zijn blij dat alles goed is verlopen en dat de brug nu op zijn plek staat.

Gedeputeerde Adema: "Het is echt een prachtig kunstwerk waar alle betrokken partijen enorm trots op zijn. We zouden graag nog een tweede houten brug bouwen bij Molenkrite in Sneek. Om dit mogelijk te maken verwacht ik dat de betrokken overheden zich maximaal zullen inspannen. Maar ook de aanemer hebben we gevraagd zich maximaal in te spannen om de leerpunten van Akkerwinde te verzilveren. Daarmee wordt de bouw van Molenkrite ook financieel haalbaar".

De komende periode wordt er nog hard gewerkt aan de brug voordat deze in gebruik kan worden genomen. Voor de kerst is de brug open voor het verkeer.

Waarom houten brug Akkerwinde
In 2005 schreef de gemeente Sneek een prijsvraag uit voor het meest originele en bruikbare viaductontwerp over de A7 in Sneek. De jury bestond uit; provincie Fryslân, gemeente Sneek, Rijkswaterstaat, een tweetal bewoners uit Sneek, Commissie Welstand, een architect uit de stad en een onafhankelijke architect. Zij maakten de keuze voor het ontwerp van een houten viaduct van architectenduo Achterbosch Architectuur / Onix, samen OAK architecten. Na vijf jaar voorbereiding is aannemer Schaffitzel in januari 2008 begonnen met de bouw van de brug.

---- --