Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Accoya® houten verkeersbrug succesvol geplaatst

Arnhem, 30 november 2008 - Vandaag is de houten verkeersbrug Akkerwinde, succesvol op een oplegger naar zijn eindbestemming getransporteerd en geplaatst als verbinding over de A7 bij Sneek. Nog nooit eerder is een brug in de zwaarste verkeersklasse in gebruik genomen waarvan de complete draagconstructie van hout gemaakt is. Sneek heeft hiermee een wereldprimeur die een echte blikvanger vormt bij de zuidelijke toegangsweg van de stad. Het complete wegdek van de brug hangt aan een overspanning van 32 meter die geheel van Accoya® hout gemaakt is. Voor Titan Wood, fabrikant en leverancier van Accoya® hout, is de ingebruikname van de brug een historisch moment dat een heel nieuw segment openbreekt: de baanbrekende techniek van dit duurzame en unieke kunstwerk is immers wereldwijd toepasbaar.

Duurzaam hout
Accoya® hout is een nieuwe stabiele houtsoort met goede constructieve eigenschappen. Dat is noodzakelijk want bij de ophanging van de brug komen krachten vrij van 80 tot 100 ton. Toch is Accoya® hout relatief licht met 510 kilo per kuub. Het is een onder KOMO-keurmerk gemodificeerde houtsoort met de eigenschappen van tropisch hardhout. Het hout is dubbel duurzaam omdat het lang meegaat en het kappen van tropisch regenwoud voorkomt. Ook heeft Accoya® hout een uitzonderlijke dimensiestabiliteit (weinig zwel en krimp), dit maakt het mogelijk grote constructies te realiseren die maatvast en betrouwbaar zijn. Producent Titan Wood BV leverde voor de brug ruim 690 kuub Accoya® hout. Het gaat om duurzaam geteeld radiata-pine uit FSC gecertificeerde bossen in Nieuw Zeeland dat eerst aan een grondige selectie werd onderworpen: het hout is machinaal op sterkte gesorteerd en gecontroleerd op visuele eigenschappen. Het hout dat in het zicht is, bevat geen noesten.

Lange levensduur
De brug is in oktober dit jaar als bouwpakket in Sneek aangekomen en op twee kilometer afstand van de eindbestemming in elkaar gemonteerd. De houten overspanning van de brug is voorzien van een beschermende coating om een levensduur van 80 jaar te waarborgen. Het ontwerp van de brug is in 2005 als winnaar uit de bus gekomen bij een door de gemeente, Rijkswaterstaat en de provincie Friesland uitgeschreven prijsvraag. De architect van de brug is OAK, een samenwerkingsverband van Achterbosch Architectuur uit Leeuwarden en bureau Onix uit Groningen. De totale kosten van de brug bedraagt 3,7 miljoen euro. Bij de provincie Friesland zijn al gesprekken gaande over een mogelijk tweede (lichtere) verkeersbrug van Accoya® hout bij Sneek. Kijk voor meer informatie over Accoya® hout en het bruggenproject op www.accoya.info en www.a7sneek.nl

-----------