Gemeente Ede

Nummer 224 / Ede, 29 november 2008

Burgemeester Van der Knaap reikt KO uit
De heer M.J.S. Kreeft Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer M.J.S. (Rini) Kreeft (68) uit Bennekom is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft hem op zaterdag 29 november 2008 de versierselen opgespeld die horen bij deze Koninklijke Onderscheiding.

De uitreiking van de onderscheiding gebeurde bij de opening van het Kreeft Consultancy Schaaktoernooi BSV in Denksportcentrum De Commanderij in Bennekom. Dit regionale toernooi is ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Bennekomse Schaakvereniging in 2006 op initiatief van de heer Kreeft ontstaan.

De heer Kreeft kreeg zijn onderscheiding voor 50 jaar bijzondere verdiensten op gebied van sport. Zijn vrijwillige werkzaamheden voor met name de schaaksport hebben een belangrijke uitstraling naar de samenleving, zowel lokaal en regionaal als nationaal.

Schaakbond
In 1958 was de heer Kreeft een periode van tien jaar als vrijwilliger actief voor de Edese Schaakvereniging en vanaf 1968 elf jaar bestuurslid van de Oostelijke Schaakbond. In die periode was hij tevens vijf jaar lid van het Organisatiecomité van het landelijke Reehorst-Schaaktoernooi in Ede. Daarnaast heeft de heer Kreeft vanaf 1970 onafgebroken diverse artikelen over schaakwedstrijden en schaaksport gepubliceerd in lokale en regionale bladen.

De Commanderij
Vanaf 2001 is de heer Kreeft secretaris van de Bennekomse Schaakvereniging en van de Stichting Denksportcentrum de Commanderij in Bennekom. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van deze vereniging was hij de initiatiefnemer en medeoprichter van het regionale Kreeft Consultancy Schaaktoernooi BSV. Hij was de persoon die voor tien jaar financiële basis voor dit toernooi heeft geregeld. Zijn enorme betrokkenheid bij deze vereniging was aanleiding dit toernooi naar hem te vernoemen.

Voetbal
De heer Kreeft zette zich niet alleen in voor het schaken. Ook was hij vrijwillig actief in de lokale voetbalsport. Hij was zes jaar (1997-2003) vice-voorzitter en later voorzitter van Voetbalvereniging SC Victoria 83. En van 2004 tot 2008 was hij bestuurslid van Business Club MID4. Deze club draagt onder meer bij aan het faciliteren en de financiële ondersteuning van Voetbalvereniging Bennekom.


---