Ingezonden persbericht


Bobby Fischer voor beginners

Begin december verschijnt bij uitgeverij Aspekt ' Bobby Fischer voor beginners' . Een boek door Renzo Verwer.
OM maar met de deur in huis tge vallen: ik vertel daarin weinig schokkends, weinig nieuws voor de kenner. Maar ik vertel wel enthousiast, leesbaar geschreven. Het is een verhaal geworden voor iedereen die
niet schaakt, het verhaal van een dramatisch leven. En een verhaal voor beginnende schakers. Of schakers die alles aangaande Fischer nog eens op een rijtje willen hebben...

"Een leuk, geinig boekje, dat je ademloos uitleest" , aldus Lydia van der Weide, journaliste en niet-schaker.

De korte inhoud:

"Wat doe je voor de lol?", zo vroeg Johnny Carson aan Bobby Fischer. Het was in Carsons talkshow, vlak nadat Fischer in 1972 de wereldtitel behaald had. De schaker keek de presentator aan alsof deze knettergek geworden was en antwoordde bloedserieus: "Ik schaak."

De jaren ervoor had hij de schaakwereld in extase gebracht en ook wie niet schaakte, leefde met hem mee. De Russen sidderden voor hem, de Amerikanen stonden achter hem. Zijn schaakkracht, zijn enorme drang tot winnen en zijn paranoïde gedrag waren ongeëvenaard. Maar na het behalen van de wereldtitel in 1972 viel Robert James ­ Bobby ­ Fischer ongekend diep. Van beste en al zeer controversiële schaker naar meest omstreden schaker ooit. Van wonderkind naar total loss: aan het einde van zijn leven was hij verworden tot een rabiate antisemiet en anti-Amerikaan.
De tragiek van Fischer (1943 ­ 2008) wordt duidelijk in deze biografische schets. Hij is nu dood, maar niet alleen zullen zijn legende en zijn partijen hem overleven, maar ook zijn eigen spel (Fischer Random Chess) en de Fischer-schaakklok.

Renzo Verwer werd geboren in 1972, het jaar van de match Fischer ­ Spassky. Al snel ontdekte hij dat zijn schaaktalent zeer beperkt was, maar schrijven over schaken bleek een tweede natuur. Verwer was lange tijd freelance journalist. Voor deze biografie dook hij nog eens in het wonderlijke leven van Bobby Fischer.

Nou, wie weet kun je er iets mee. Het zal de enige Nederlandstalige biografie over Fischer, een toch tot de verbeelding sprekend figuur, zijn.

Recensie-ex. desgewenst aan te vragen via uitgeverij aspekt : perry@uitgeverijaspekt.nl
En ook gewoon bij boekhandel te bestellen, of, als het er ligt, te koop. Een aardig decembercadeau...

6 december zal ik het trouwens signeren, van 12-14 u, Schaak- en gowinkel Het Paard, Haarlemmerdijk 173. Amsterdam

Vriendelijke groeten,

Renzo Verwer

Ook: 020 488 52 87

Wat meer informatie:

Uit het voorwoord:

**Het leven van Fischer laat zien dat talent, zelfs voor iets moois als schaken, niet alleen maar goed is. Zijn leven geeft aan dat begaafdheid een enorme prijs kan hebben en -mede- een mens in het ongeluk kan storten. (...)

Ook ik ben een slaaf van die waanzinnige gedachten geweest - bij mij ging het dan om mijn journalistieke capaciteiten waaruit ik het maximale probeerde te halen.

Niettemin heb ik me in /Bobby Fischer voor beginners/ niet willen laten gaan in diepgaande psychologische duidingen. Ik heb me bij een hoofdzakelijk chronologisch verhaal gehouden. Lezers kunnen zelf hun conclusies wel trekken ­ ik schrijf immers voor nadenkenden. Soms zal dit boek vragen oproepen: hoe zat het nu precies met Fischers relatie met zijn moeder, was Fischer nu wel of niet getrouwd en wat staat er precies in de FBI-rapporten? Wie meer weet kan mij benaderen, want die vragen kon ik vooralsnog niet beantwoorden**

Uit de rest:

** Pas in 2002, toen een FBI-rapport openbaar werd, kwam Bobby erachter dat zijn werkelijke vader Nemenyi moet zijn geweest, zijn moeder had hem dit nooit verteld.

"Kinderen die een ouder missen, worden wolven", heeft Fischer later gezegd. De afwezigheid van een vaderfiguur is vaak aangevoerd als verklaring voor Fischers latere gedragingen ­ het waren tijden dat Freud, de psychoanalyse en het dooremmeren over een slechte jeugd in hoog aanzien stonden.**

** Aldaar konden meisjes solliciteren naar de functie van genendraagster voor de Amerikaan. Fischer koos de 22-jarige Chinees-Filippijnse Justine Ong. In 2001 werd hun dochter Jinky Ong geboren. Fischer ging in Japan wonen, waar hij samenleefde met Miyoko Watai, de presidente van de Japanse schaakbond en voormalig Japans vrouwenkampioen.

** "Bobby Fischer was mijn eerste vriendje. Rond 1955 ging ik geregeld naar de Manhattan Chess Club met mijn vader. Hij speelde, ik dronk wat. Ik zag Bobby een paar keer en we spraken een beetje. (We waren allebei even oud en heel verlegen.) Ik werd verliefd op hem bij een toernooi in

Asbury Park, in New Jersey. We gingen samen naar de promenade en speelden gokspelletjes.

Zijn moeder was kwaad op hem toen we terugkwamen, omdat hij bijna te laat was voor zijn partij. Ik denk dat het 'Memorial Day' of 'Labor Day' 1955 of 1958 was, dat de /Asbury Park Newspaper/ een foto had van mij die naar zijn partij keek. Ik zou ontzettend graag een afdruk willen hebben.

We schreven daarna nog een tijdje met elkaar, totdat ik te cool werd voor schaken, en hij beroemd.' ***

--

Renzo heeft ook een weblog: http://www.renzoverwer.web-log.nl

Al een tijdje aangekondigd, maar eind november verschijnt mijn boekje Bobby Fischer voor beginners dan echt! En wel bij uitgeverij Aspekt. Zie ook: http://www.bobbyfischer.web-log.nl