KNHS

terug

Adelinde Cornelissen verplettert concurrentie
30 november 2008
Adelinde Cornelissen - Parzival

STOCKHOLM (KNHS) - De dreun die Adelinde Cornelissen (Beilen) uitdeelde in haar eerste wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor dressuurruiters ooit, mag rustig als verpletterend worden beschouwd. De Drentse amazone zette samen met Parzival een score neer van boven de tachtig procent. "Je hebt Anky van Grunsven en Isabell Werth, maar nu is daar Adelinde Cornelissen bijgekomen. Het is als een aardbeving", zei het Zweedese jurylid Gustaf Svalling na afloop op de persconferentie.

De eerste reactie van Cornelissen, die Anky van Grunsven (Erp) met IPS Painted Black naar de tweede plaats verwees, was nadat de jury haar punten bekend had gemaakt. "Wauw" en de linkervuist schoot in de lucht. "Als je de eerste wereldbeker kwalificatie waarin je van start gaat weet te winnen dan is dat natuurlijk super. Ik richt me nu helemaal op de wedstrijd in Londen en wil proberen in de tussentijd nog progressie te boeken", aldus Cornelissen.
"Ik vond de kwaliteit erg hoog", zei jurylid Svalling, en hij vervolgde: "Vooral dankzij de Nederlandse inbreng. Ik vind het voor de sport mooi dat zo'n talent als Cornelissen is opgestaan en er moet daarbij bedacht worden dat er niet zoveel mensen rondlopen die in de Kür een score hebben weten te behalen boven de tachtig procent. Haar Kür is niet de moeilijkste, maar alles gaat heel vloeiend en natuurlijk, en daarbij is er heel veel harmonie in het gehele beeld gedurende de rit. Parzival is in mijn ogen een heel goed paard, dat best een moeilijkere Kür aankan. Als ze die laat zien, dan krijgt ze daarvoor weer meer punten, mits ze uiteraard geen fouten maakt", aldus Svalling.

Ook Anky van Grunsven was met 77.150% tevreden. "Ik ben in ieder geval met een veel beter gevoel de ring uitgekomen dan gisteren. Nu waren er geen aanleuningsproblemen en deed IPS Painted Black gedurende de gehele rit zijn best. Painted Black is geen paard dat het leven van mij als dressuuramazone gemakkelijk maakt. Hopelijk wordt zijn concentratievermogen met het klimmen der jaren beter. Aan de andere kant is het ook wel prettig een paard te hebben waarbij je moet blijven nadenken, want dressuur rijden is met hem nooit vervelend", aldus Van Grunsven. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) had zijn Exquis Escapado duidelijk beter aan het lopen dan in de Grand Prix en werd zevende. Leida Collins-Strijk (Riethoven) had in het begin van haar proef erg veel spanning en werd met On Top uiteindelijk elfde.

Adelinde Cornelissen moest pal voor zij de ring inreed even alle zeilen bijzetten om de volledige controle over Parzival te behouden. Eenmaal binnen leek voor het oog alle spanning verdwenen en was het beeld in zijn totaliteit mooier dan in de Grand Prix. Parzival toonde een schitterend front en voerde de passage- en piaffereprises zeer sterk uit. In de gehele rit bleef een energiek beeld op het netvlies, waarbij de amazone lef toonde door veel van de expressieve kwaliteiten van Parival te vragen. De changementen om de twee gingen als vanzelf en de 'eners' werden niet alleen kaarsrecht, maar ook mooi ruim gesprongen. De pirouettes werden met lef gereden, waarbij de pirouette linksom misschien net iets te haastig werd gesprongen, terwijl in de pirouette die rechtsom werd gesprongen de takt heel mooi werd vastgehouden. Vier van de vijf juryleden hadden Adelinde op de eerste plaats en alleen het jurylid bij C, de Duitse Katarina Wust, had haar op de tweede plaats staan, achter Anky van Grunsven. Op de laatste lijn vroeg Adelinde van haar Parzival een piaffe en passage reprise. Het publiek - ongeveer 10.000 mensen - begon in het ritme van de passage mee te klappen. Parzival, die een half jaar geleden vermoedelijk nog op de vlucht zou zijn geslagen, reageerde nu zoals het hoort. Hij wist zijn benen in een schitterende takt nog hoger op te tillen, waardoor er nog meer explosiviteit in dit onderdeel kwam. Op het moment vlak voordat Adelinde wilde afgroeten stak het vluchtgedrag weer even de kop op. In het nabije verleden zou Cornelissen nog hulpeloos zijn geweest. Nu echter ving zij deze plotselinge drang naar voren heel goed op, met als resultaat niet alleen een score van 80.300%, maar ook een fraaie auto die met gemak een tweepaards trailer kan trekken.

Anky reed met IPS Painted Black haar Tango Kür. Vanaf de eerste pas liet zij met haar zwarte, goedgekeurde KWPN dekhengst (v. Gribaldi) een mooi harmonieus beeld zien. In piaffe en passage acteerden beiden sterk, waarbij het er zeer lichtvoetig uit bleef zien. Daarbij bleef het beeld van een bergop bewegend paard gedurende de gehele wedstrijd bewaard. De pirouettes waren fraai en de 'eners' goed, waarbij de aanleuning steeds zeer goed was.

Leida Collins-Strijk werd door On Top weer eens geplaagd. Vanaf de eerste pas was er extreem veel spanning, die de amazone wel gedeeltelijk wist te laten afvloeien. Het gehele beeld dat bleef hangen was te veel spanning, waardoor er na de derde plaats in de Grand Prix nu niet meer in zat dan de elfde klassering.

Bij Hans Peter Minderhoud met Exquis Escapado was het omgekeerde het geval. Er werd in de changementen om de pas een foutje gemaakt, maar het beeld van paard en ruiter was veel ongedwongener dan in de Grand Prix. Escapado was mooi rustig in de aanleuning en gaande de Kür nam Minderhoud steeds iets meer risico, zoals bijvoorbeeld in de uitgestrekte galop. Daardoor werd het een zeer expressief en aasprekend beeld. Daarbij bleef Escapado goed gesloten.

De in Den Hout wonende Anne van Olst, die voor Denemarken met Exquis Clearwater aan de start kwam, eindigde op de negende plaats. De Brabantse amazone met de Deense nationaliteit reed een goede proef, waarbij vooral het sterke gebruik van het achterbeen in piaffe en passage opviel.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.stockholmhorseshow.com

Uitslag Kür:


1) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival - 80.300%
2) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Painted Black - 77.150%
3) Jan Brink (Zwe) - Briar - 75.850%
7) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Escapado - 73.900%
9) Anne van Olst (Den) - Exquis Clearwater - 71.150% 11) Leida Collins-Strijk (Riethoven) - On Top - 70.400%

Foto Adelinde Cornelissen met Parzival door: www.melissen.net en www.jmint.eu