Ingezonden persbericht


Halve finalisten YPF Jazz Pianoconcours 2009 bekend

zes jonge pianisten door naar halve finale nationaal jazzconcours

Amsterdam, 30 november 2008 - Afgelopen zaterdag werrden tijdens de besloten voorronde zes kandidaten voor de halve finale van het YPF Jazz Pianoconcours 2009 geselecteerd. De zes halve finalisten zijn Pierre-François Blanchard (27), Sri Hanuraga (22), Sandro Savino (27), Evgeny Sivstov (21), Andrea Taeggi (26) en Anne Guus Teerhuis (27), allen Nederlandse of in Nederland studerende jazzpianisten. De selectie was in handen van een driekoppige Nederlandse jury, onder voorzitterschap van Lodewijk Bouwens, bestaande uit Bert van den Brink, Rob van Kreeveld en Guus Janssen.

Het YPF Jazz Pianoconcours

Het tweejaarlijkse YPF Jazz Pianoconcours werd voor het eerst georganiseerd in 2007, in navolging van het YPF Nationaal Pianoconcours voor klassieke pianisten.

De halve finale, de finale en een feestelijk slotconcert van dit concours vinden plaats op zaterdag 24 en zondag 25 januari 2009 in het Bimhuis te Amsterdam. Op 23 en 24 januari zijn er concerten door leden van de internationale jury. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa van het Bimhuis.

De internationale jury

Een gerenommeerde internationale jury wordt door de Young Pianist Foundation (YPF) ingevlogen om de prestaties van de deelnemende pianisten, soms versterkt door contrabas en ritmesectie, te beoordelen. Uit de halve finale gaan drie pianisten door naar de finale die op zondagmiddag plaatsvindt, waarin de jury een eerste, tweede en derde prijs zal toekennen. De gerenommeerde internationale jury zal tijdens de halve finale en de finale bestaan uit Antonio Farao, Bobo Stenson, Enrico Pieranunzi, John Taylor, Jacky Terrasson en de Nederlanders Karst de Jong en Bob Hagen. De jury wordt wederom voorgezeten door Lodewijk Bouwens.

In 2007 won Dimitar Bodurov de eerste prijs. Hij wordt momenteel gezien als één van de meest succesvolle jonge jazzpianisten in Nederland.

Het prijzenpakket

De YPF stelt samen met haar sponsors en partners een prijzenpakket ter beschikking. De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤ 3.500,- en diverse concerten, waaronder concerrten in Barcelona, in het Bimhuis Amsterdam en op het North Sea Jazz Festival. De tweede prijswinnaar ontvangt ¤ 1.750,- en de derde prijswinnaar ¤ 1.000,-.

Kaartverkoop
Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa van het Bimhuis, telefoon 020-7882188 of via www.bimhuis.nl.

Meer informatie over het concours vindt u op www.jazzconcours.nl.