Hulpverleningsregio Haaglanden


Hulpverlening Klaverveld, Den Haag

30 november 2008

Brandweer initieert preventieve gasafsluiting woningen

Den Haag Zaterdag op zondagnacht zijn in twee appartementengebouwen aan het Klaverveld explosies ontstaan bij / in CV-ketels. Omdat de precieze oorzaak niet te achterhalen was door de hulpdiensten en bouw- en woningtoezicht, heeft de brandweer opdracht gegeven van alle vijf identieke appartementengebouwen het gas af te sluiten. Zodoende is van 145 woningen het gas afgesloten.

Rond half een zaterdagnacht is de brandweer gealarmeerd voor een ontplofte CV-ketel, die met een gaslucht gepaard ging. De brandweer heeft de situatie ter plaatse onderzocht en inderdaad een ontplofte CV-ketel aangetroffen, maar geen gas gemeten. In de woningen erboven werd effectschade aangetroffen.

Dezelfde nacht, werd in een andere woning in een tweede appartementengebouw een andere explosie waargenomen. Deze bleek kleiner te zijn, met beperkte schade in slechts één woning. Ook hier werd geen gas en explosiegevaar gemeten.

Op zondag hebben bewoners een vreemde geur gemeld, waarop de brandweer opnieuw ter plaatse is gegaan om metingen te verrichten. Wederom werden geen waarden gemeten en ook bouw- en woningtoezicht kon geen verklaring geven.

Omdat een nieuwe explosie niet kon worden uitgesloten, is besloten het gas van alle woningen met een vergelijkbare CV-ketel af te sluiten. Dit tótdat de oorzaak achterhaald is en nieuwe explosies kunnen worden uitgesloten.

De woningen waarvan het gas is afgesloten, zitten tot nader orde zonder warm water en verwarming. Ook kan er niet worden gekookt op gas. Hoewel de woning nu veilig is, heeft de gemeente Den Haag de bewoners die hier prijs op stellen, vervangend onderdak in een hotel aangeboden. Tot op heden hebben hiervan circa veertig personen gebruik gemaakt.

Maandag gaat de eigenaar van de appartementengebouwen eerst de betreffende CV-ketels laten onderzoeken en afhankelijk van die uitkomsten met bouw- en woningtoezicht bepalen wat er verder moet gebeuren en of het gas weer terug op de woningen mag.