Ingezonden persbericht


TV ON THE RADIO

Melkweg, The MAX * woensdag 3 december * 20.30 uur * ¤ 12,50 + lidm.

TV On The Radio brengt op 22 september hun nieuwe album "Dear Science" uit, gevolgd door een exclusieve clubshow op woensdag 3 december in de Melkweg in Amsterdam. De eigenzinnige band is één van de vlaggendragers van de New Yorkse kunstzinnige muziekscene. "Dear Science" is volgens de band 'by a mile' hun beste album tot dusver. Dat belooft heel wat, gezien de unaniem lovende kritieken van muziekjournalisten op hun eerdere albums Return To Cookie Mountain (2006) en debuut Desperate Youth, Blood Thirsty Babes (2004). De voorverkoop voor het concert start a.s. zaterdag 20 september.

TV On The Radio neemt een vrij unieke positie in binnen de alternatieve rockwereld. De band is een opvallende verschijning tussen de veelal witte bands vanwege de voornamelijk gekleurde bandleden. Hun muzikale inbreng is verfrissend met experimentele maar tegelijkertijd sterke popnummers vol opmerkelijke ritmische wendingen, vele lagen en instrumenten, fraaie samenzang, samples en elektronische invloeden. De achtergrond van de afzonderlijke bandleden, afkomstig uit de New Yorkse kunstscene, leidt tot een mix van pop, indierock, soul, doowop, disco en postpunk met maatschappijkritische lading. Op "Dear Science" werkt de band haar popsound verder uit, wat de toegankelijkheid stimuleert, maar niets aan de eigengereide, creatieve aanpak van de band afdoet. Eerder dit jaar liet één van de oprichters David Andrew Sitek van zich horen door het produceren van het debuutalbum van actrice Scarlett Johansson en klaarde deze klus eerder voor Yeah Yeah Yeahs en Liars. Hoewel TV On The Radio bekend staat om haar eigenzinnigheid heeft de band nooit obscuur willen zijn, maar heeft de ambitie om een groot publiek te bereiken met goede muziek en tegelijkertijd jonge mensen aan het denken te zetten.

De eerste live kennismaking van Nederland met TV On The Radio verliep onstuimig. Op het Metropolis festival in 2004 verliet zanger Tunde Adebimpe om onduidelijke redenen na twintig minuten het podium. Met daaropvolgende concerten in de Melkweg en tijdens Crossing Border in 2006 heeft de band het echter meer dan goed gemaakt voor het Nederlandse publiek. Of deze stijgende lijn wordt voortgezet is 3 december te aanschouwen in de Melkweg in Amsterdam tijdens een éénmalige clubshow.
---