Kwaliteitsmanagement in de Voedselketen

Praktische risicobeoordeling in de voedselketen
&
Etikettering, traceerbaarheid, terughaalacties en educatie

Woensdag 3 december en donderdag 4 december 2008

Cursusleiding
Prof.dr.ir. M.H. (Marcel) Zwietering, Wageningen UR, leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie Prof.dr. S. (Servé) Notermans

De kwaliteit managen
Kwaliteitsmanagement in de voedselketen betekent verantwoordelijkheid voor kwaliteit, milieu, certificering, producten, producttechniek, audits en nog vele anderen zaken. Inhoudelijk wordt veel kennis gevraagd. Wat betreft de praktische risicobeoordeling, eisen aan etikettering en de effecten van terughaalacties worden deze zaken in de cursus nog eens op een rij gezet.

Risicobeoordeling
Levensmiddelenproducenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun producten. Risicobeoordeling is een instrument om risico's te beheersen. De uitkomst van een risicobeoordeling kan o.a. worden gebruikt voor integratie in het HACCP, het vaststellen van de bemonsterfrequentie of de frequentie van bedrijfscontroles te bepalen.

Etikettering, traceerbaarheid, terughaalacties en educatie Terughaalacties komen steeds vaker voor. Het zijn de nieuwe 'wettelijke' gevaren met betrekking tot onder andere het etiketteren en terughalen van niet geschikt geachte levensmiddelen. Het niet correct aanduiden van de juiste ingrediënten, het vergeten van het vermelden van mogelijke overgevoeligheidsreacties, houdbaarheid enz. leiden onverbiddelijk tot het uit de markt nemen van levensmiddelen.