Algen kijken de grens over tijdens internationaal congres

12/11/2008 10:15

Akkerbouw Promotie Projecten

Zeist, 12 november 2008 - De internationale ontwikkelingen op algengebied staan centraal tijdens het Internationale 'Algae Congress' dat op 3 en 4 december a.s. in het West Indisch Huis in Amsterdam wordt gehouden. Dit congres richt zich naast biotechnologische producten uit algen zoals bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het gebied van 'coating' componenten uit algen ook op andere toepassingen zoals micro algen toepassingen in aquacultuur en waterzuivering. De organisator van dit evenement is APP uit Zeist. De voornaamste redenen voor APP om een internationaal congres over algen op te zetten zijn het enorme marktpotentieel van algen, de duurzaamheid ervan, de interesse vanuit de markt en niet in de laatste plaats de voordelen van het uitwisselen van internationale praktijkervaringen.

Algen zijn microscopisch kleine groene waterplantjes die aan de basis van de voedselketen staan. Algen bevinden zich in zee- en in zoet water, maar ze groeien ook aan het oppervlak van vochtige muren, rotsen, boomschors en op het grondoppervlak. Algen bevatten bladgroen en andere pigmenten zodat zij door middel van fotosynthese kunnen groeien. Fotosynthese is een biochemisch proces waarbij de meeste algen een deel van het licht als energiebron gebruiken om koolstofdioxide en water om te zetten in glucose. Op het aardoppervlak kunnen algen bijdragen aan het vergroten van de vruchtbaarheid van de bodem door middel van fixatie van stikstof. In het afgelopen decennium zijn onderzoekers algen steeds meer gaan gebruiken in allerlei nieuwe toepassingen zoals in biologische brandstoffen, biomassa, elektriciteitsproductie, aquacultuur, farmaceutische producten, coatings, cosmetica en voeding.

Wegens het succes van het eerste Nederlandse Algencongres dat plaatsvond op 27 mei j.l. in De Meerpaal in Dronten, heeft APP besloten ook een internationale editie te lanceren. Dit bleek aan een behoefte te voldoen want de organisatie heeft al vele reacties ontvangen van deelnemers uit verschillende landen die deze gelegenheid zeker bij willen wonen. Niet alleen de deelnemers maar ook de sprekers vertegenwoordigen diverse nationaliteiten. Sprekers uit onder andere België, Nederland, Duitsland, Engeland, Italië, Zweden, Finland maar ook uit Egypte, de VS, China en Japan zullen hun visie op dit onderwerp geven. Het belooft een interessant geheel te worden om de ontwikkelingen op algen gebied te kunnen volgen uit diverse delen van de wereld.

Mr. Kyriakos Maniatis van de Europese Commissie geeft bijvoorbeeld de aftrap van het congres met een presentatie over de wettelijke vereisten aangaande het gebruik van algen in biologische brandstoffen. Verder deelt Dhr. Makoto Shiho van het Japanse 'Institute for Applied Optics' zijn praktijkervaringen met het publiek over het opstarten van een 6-jarig project over brandstof productie dat deze maand van start gaat. Dit project wordt financieel ondersteund door het 'Japan Science and Technology Agency' alsmede diverse grote industrieën in Japan. Noemenswaardig is ook de presentatie van Dhr. Thomas Byrne van Byrne and Company die over producten vervaardigd uit biomassa van algen zal spreken. Mr. Byrne is ook secretaris van de internationale 'Algal Biomass Association' (ABO). Deze vereniging werd ongeveer een jaar geleden opgericht met als doel de ontwikkeling van levensvatbare commerciële mogelijkheden voor hernieuwbare en duurzame handelsproducten en gespecialiseerde producten verkregen uit algen te promoten. Eén van de doelstellingen van ABO is om als nationale en internationale beroepsorganisatie te fungeren voor die bedrijven die commerciële toepassingen van biomassa uit algen wensen te promoten. Niet alleen organisaties kunnen echter lid worden van ABO maar ook individuele personen. Behalve Byrne & Company is ook de firma Boeing vertegenwoordigd in het achthoofdige bestuur van ABO.

De deelnemers zullen het congres verlaten met extra opgedane kennis over algen en nieuwe ideeën over de toepassingsmogelijkheden. Bovendien hebben zij hun relatienetwerk kunnen uitbreiden met diverse internationale collega experts.





http://www.algaecongress.com