Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Europese scholieren bij elkaar in Maastricht

Het LAKS organiseert samen met de Europese scholierenorganisatie OBESSU een internationale conferentie over de toekomst van onderwijs. Tijdens deze conferentie zullen scholieren uit heel Europa met elkaar praten over onderwerpen als beroepsonderwijs, levenslang leren, schooluitval, ICT in onderwijs en onderwijsvernieuwing. Ook wordt er ingegaan op de Lissabon-strategie, die in 2010 zal worden geëvalueerd. De conferentie vindt plaats van 3 tot en met 6 december in Maastricht.

De volledige titel van de conferentie luidt: `The 4th European School Students Convention - The Future of Secondary Education'. In voorgaande jaren werd de conferentie gehouden in Italië over discriminatie en gelijke behandeling op scholen, in Finland over levenslang leren, en wederom in Italië over leerlingenrechten en vertegenwoordiging. Dit jaar worden meerdere thema's gecombineerd in een blik op de toekomst van onderwijs in Europa.

"Europa wordt steeds belangrijker, ook voor het onderwijs. Tijdens deze conferentie kunnen scholieren uit verschillende landen ervaringen uitwisselen, nadenken over de toekomst van onderwijs in Europa en kunnen we gezamenlijke standpunten hierover vastleggen", aldus LAKS-bestuurder Britt van der Donk. Naast de inhoudelijke sessies is er in de avond ook tijd voor culturele uitwisseling. Uiteraard zal ook het sinterklaasfeest worden gevierd met de Europese gasten.

Burgemeester Leers van Maastricht zal in de avond van 2 december de deelnemers aan de internationale conferentie in zijn stad welkom heten. Op 3 december wordt de conferentie geopend door o.a. LAKS-voorzitter Jelle Swaan. Tijdens de conferentie zullen de verschillende onderwerpen worden besproken in plenaire sessies en workshops. De conferentie vindt plaats op verschillende locaties in Maastricht, waaronder een aantal scholen, de universiteit en het stadhuis.