Technische Universiteit Delft

Bijna dood ervaringen: Eindeloos bewustzijn
door M&C

Een bijna-dood ervaring (BDE) is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levenspanorama, het ontmoeten van overleden familieleden, of het waarnemen van je eigen reanimatie.

03 december 2008 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Pim van Lommel

Deze ervaringen zijn in alle tijden en in alle culturen gemeld, en zijn transformatief. De angst voor de dood verdwijnt, en ook het levensinzicht verandert, vooral liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk.

In deze lezing wordt verder ingegaan op een Nederlandse wetenschappelijke studie naar BDE bij 344 patiënten die een hartstilstand hebben overleefd. Gesproken zal worden over de inhoud van de ervaring, en de mogelijke verklaringen. Het onderzoek naar BDE confronteert ons duidelijk met de beperkingen van onze huidige medische inzichten over ons bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen. Want hoe is het mogelijk dat mensen een helder bewustzijn kunnen ervaren, met herinneringen vanaf de vroegste jeugd, met helder nadenken, met emoties, met gevoel van identiteit, en soms met een vorm van waarneming buiten het lichaam, op het moment dat de hersenen tijdelijk niet meer functioneren, met een vlak EEG?

Het huidige concept in de medische wetenschap is dat bewustzijn het product is van de hersenfunctie. Zou het echter ook kunnen zijn, dat de hersenen als een ontvanger functioneren voor het bewustzijn en herinneringen?

Er zal dieper worden ingegaan op deze vragen en zal er een DVD worden vertoond waarin enkele mensen uitvoerig vertellen over hun BDE en de gevolgen. Er zal uiteraard na afloop voldoende ruimte zijn voor discussie.

Pim van Lommel werkte ruim 25 jaar als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij besteedt thans al zijn tijd aan onderzoek over de relatie tussen bewustzijn en hersenen. Hij publiceerde verscheidene wetenschappelijke artikelen en spreekt vaak over BDE, hersenen en bewustzijn in binnen- en buitenland en op radio en televisie. Vorig jaar verscheen zijn boek "Eindeloos bewustzijn", ziewww.pimvanlommel.nl

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 27 november 2008