VVD


28-11-2008

Energie-top in Brussel op 3 december 2008

Op 3 december aanstaande organiseert Toine Manders in het Europees Parlement een rondetafel met Commissarissen Kroes (concurrentie), Piebalgs (energie) en de CEO's van alle grote Europese energiebedrijven. Zij zullen op deze dag praten over de toekomst van energie in Europa.

Aanleiding voor deze rondetafel zijn de plannen van de Europese Commissie om de Europese energiebedrijven op te splitsen. Splitsing van energiebedrijven houdt in dat er aparte netwerkbeheerders en productiebedrijven ontstaan. Zo moet er meer onderlinge concurrentie ontstaan met als gevolg lagere prijzen voor consumenten.

"Omdat deze plannen op veel verzet stuiten bij lidstaten en bedrijven, heb ik een alternatief voorgesteld. Als er over vijf jaar geen goedwerkende Europese energiemarkt is ontstaan, moet er een overkoepelend Europees netwerkbedrijf komen. Nu zijn de netwerken van de lidstaten nog niet op elkaar aangesloten. Dit Europees netwerkbedrijf houdt in de gaten of energiebedrijven wel de benodigde investeringen in het netwerk doen en onderhoud plegen. Dit bedrijft kan garanderen dat alle eindgebruikers energie krijgen, omdat we hiermee het risico ondervangen dat bedrijven als Gazprom een deel van het Europese netwerk in handen krijgen. Ten slotte hoeven we door de aaneenschakeling van de netwerken niet bang te zijn dat we zonder gas komen te zitten als Poetin de gaskraan dichtdraait: één Europees netwerk zorgt ervoor dat gas vanuit andere delen van Europa eenvoudig kan worden omgeleid naar deze huishoudens. Zo ontstaat er één geïntegreerde Europese energiemarkt."

Deelnemerslijst Rondetafel 3 december:

- Commissaris Kroes (concurrentie)

- Commissaris Piebalgs (energie)

- Eni (Italië)

- E.ON (Duitsland)

- Gasunie (Nederland)

- GDF SUEZ (Frankrijk)

- MOL Group (Hongarije)

- RWE (Duitsland)

- WINGAS (Duitsland)