Gemeente Venlo


Van der Grintenlezing 2008

28-11-2008

Publiek-private samenwerking centraal in Van der Grintenlezing 2008 Innovatie is hard toe aan renovatie

Rein Willems, voormalig president-directeur van Shell NV en huidig lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en politicus voor het CDA, pleit in de Van der Grintenlezing 2008 voor een doelgerichte aanpak van innovatie. De tijd van het toeval is voorbij, we moeten de innovatie doelgericht gaan managen. Rein Willems is de hoofdspreker op de vierde Van der Grintenlezing die op 3 december in Maastricht plaatsvindt.
De Van der Grintenlezing is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Venlo, Océ N.V. en de Universiteit Maastricht, waarmee de organisatoren de aandacht willen vestigen op aspecten van samenwerken en innoveren bij Limburgse ondernemers. Het centrale thema dit jaar, de publiek-private samenwerking, is gerelateerd aan de snelle ontwikkeling van Greenport Venlo als de logistieke en innovatieve Agro-food Hotspot' van Europa.

In zijn lezing: There is no innovation without cooperation' stelt Willems dat innovatie en duurzaamheid tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ontstond innovatie vroeger nogal willekeurig, nu is het van belang dat het een doelgericht proces wordt. Het managen van dit proces is tegenwoordig van vitaal belang. De overheid zou volgens hem, meer een rol als bemiddelaar moeten krijgen dan als bedenker. De taak van de overheid bestaat uit het bij elkaar brengen van innovatie en markt. For hundreds of years the innovation process had a large degree of randomness and this was thought to be part of the natural flow of the innovation process. But innovation can and needs to be managed. We must innovate the process of innovation. Less randomness, more target.
Verder pleit hij onder meer voor forse investeringen in research & development', want dat zijn de pijlers waarop een economisch gezond land op de lange termijn rust. Nederland zal in 2016 zes miljard euro meer in research en development moeten investeren, kredietcrisis of niet, anders verliest Nederland internationaal gezien zijn concurrentiepositie, aldus Willems.

Andere sprekers op deze middag zijn Hubert Bruls, burgemeester van Venlo en Fred Brouns, projectleider Health Food Innovation Management Universiteit Maastricht, CampusVenlo. Zij zullen ingaan op de ambities van Greenport Venlo (een samenwerkingsverband tussen Noord-Limburg, Oost-Brabant en de regio Niederrhein in Noordrijn-Westfalen) om dé gezonde voedingstuin van Europa te worden. Hoe bereik je dit? Welke rol is hier weggelegd voor de overheid, de kennisinstituten en het bedrijfsleven?
De bijeenkomst wordt afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van Jo Ritzen, m.m.v. Hubert Bruls, Fred Brouns, Rokus van Iperen, voorzitter Raad van Bestuur Océ NV en Maurice Horsten, CEO PharmaCell.

De Van der Grintenlezing vindt plaats op woensdag 3 december 2008 van 15.00 18.00 uur in de Blauwe Zaal, Universiteitssingel 50, Maastricht-Randwijck .
Voertaal: Engels
Kijk voor meer informatie op: www.unimaas.nl/vandergrinten2008