Gemeente Eemsmond


Eemsmond start informatiecampagne starterslening vrijdag 28 november 2008

Woensdag 3 december organiseert de gemeente Eemsmond een informatiebijeenkomst voor financieel adviseurs van onder meer banken en makelaarskantoren. Tijdens de bijeenkomst worden de adviseurs geïnformeerd over de Starterslening van de gemeente Eemsmond. Met deze Starterslening wordt het gemakkelijker voor starters op de woningmarkt om een huis in Eemsmond te kopen. Begin 2009 worden verschillende bijeenkomsten voor starters georganiseerd.

Na een welkomstwoord van wethouder Jan Dobma, geeft Nico van Est van de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) een presentatie. Eind september heeft de raad van Eemsmond ingestemd met het collegevoorstel om starters op de woningmarkt een financiële steun in de rug te geven met de Starterslening. De raad heeft inmiddels vierhonderdduizend euro beschikbaar gesteld voor de lening. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) verdubbelt dit bedrag.

Starterslening
De Starterslening is een tweede hypothecaire lening die het verschil overbrugt tussen het bedrag dat maximaal onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden geleend, en het bedrag dat iemand nodig heeft om de aankoop van de woning te financieren. De eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en aflossing. Als het inkomen na deze periode toereikend is, wordt wel rente en aflossing betaald. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verstrekt de lening namens de gemeente Eemsmond. Voor de Starterslening gelden geen inkomens- of leeftijdscriteria. De Starterslening is bedoeld voor zowel starters uit Eemsmond als uit andere gemeenten. "De prijzen van koopwoningen zijn hoog. Daarom is het voor starters op de woningmarkt vaak moeilijk een huis te kopen. Met de Starterslening willen we dat voor deze groep toch mogelijk maken", zegt woonwethouder Jan Dobma.

Voorwaarden
Starters die de lening willen aanvragen, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten zij voor het eerst een woning kopen. Als dit een bestaande woning is, mag deze maximaal tweehonderdduizend euro kosten, inclusief kosten koper en eventuele verbeterkosten. Gaat het om een nieuwbouwwoning (kavel en woning), dan geldt een maximum van tweehonderdvijftigduizend euro, inclusief kosten koper en eventuele meerwerkkosten. De Starterslening mag niet meer dan twintig procent van de verwervingskosten van de woning bedragen. Voor bestaande woningen is de maximale Starterslening daarom veertigduizend euro. Voor nieuwbouwwoningen vijftigduizend euro.