Nieuw-Vlaamse Alliantie


Meer aandacht voor personen met een handicap (02/12/08)

3 december is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale dag voor personen met een handicap. Het thema voor 2008 is VN-verdrag voor personen met een handicap: waardigheid en rechtvaardigheid voor ons allen. Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator Helga Stevens (N-VA) vraagt op deze dag aandacht voor het feit dat België dit VN-verdrag nog steeds niet geratificeerd heeft. Bovendien start zij een online petitie voor meer toegankelijkheid.

VN-verdrag voor personen met een handicap

Sinds de opening van het VN-verdrag op 30 maart 2007 werd het verdrag ondertekend door maar liefst 136 landen. België was er als één van de eerste landen bij en tekende het verdrag op de officiële openingsplechtigheid. Echter, de ratificatie en dus de inwerkingtreding van dit verdrag voor België blijft sindsdien uit.

Begin april 2008 trad het VN-verdrag in werking met de 20e ratificatie door Ecuador. Vandaag werd het verdrag al geratificeerd door 47 landen. In het rijtje van ratificerende landen: Oeganda, Turkmenistan, Mali, maar België ontbreekt. Daardoor blijven de gevraagde aanpassingen aan het beleid uit en kunnen personen met een handicap in België dit verdrag niet inroepen om hun rechten af te dwingen.

Zowel in het Vlaams parlement als in de Senaat drong Helga Stevens al meermaals aan op een spoedige ratificatie. Maar pas begin april 2008, meer dan een jaar na de ondertekening, stuurde de federale overheid de benodigde documenten naar de parlementen van de deelstaten. Daardoor kunnen die nu pas van start gaan.

Helga Stevens vindt het niet kunnen dat de ratificatie van een dergelijk belangrijk verdrag zo lang op zich laat wachten. Zij hoopt dan ook dat de verschillende deelstaatparlementen meer daadkracht vertonen dan de federale regering en het verdrag zo snel mogelijk goedkeuren.

Petitie Toegankelijkheid nu!

Eind 2005 beloofde Vlaams minister van Gelijke Kansen Van Brempt dat er tegen eind 2006 nieuwe toegankelijkheidsnormen zouden zijn. Deze moeten de beperkte en sterk verouderde normen van 1977 vervangen. Het laatste jaar herinnerde Helga Stevens minister Van Brempt om de haverklap aan haar belofte. Maar steeds stelt zij haar timing uit. Twee jaar na de beloofde datum ligt er dus nog steeds niets op tafel.

Deze Vlaamse regering loopt op haar laatste benen en Helga Stevens begint zich dan ook ernstig zorgen te maken. De minister erkende zelf dat Vlaanderen al een enorme achterstand heeft opgelopen op het vlak van toegankelijkheid in vergelijking met de rest van Europa. Dit mag niet langer aanslepen.

Niet alleen geactualiseerde normen zijn belangrijk, maar ze moeten uiteraard ook toegepast worden. Het toezicht op de nieuwe normen moet verankerd worden in een nieuw Decreet Ruimtelijke Ordening van minister Van Mechelen. De bestaande regels worden namelijk amper gerespecteerd. Met het uitblijven van de nieuwe normen dreigt ook dat volledig in het water te vallen.

Helga Stevens wil dan ook extra druk zetten op de beide ministers met een online petitie op www.ontoegankelijk.be. Helga Stevens eist hiermee dat de Vlaamse regering nog vóór het einde van de regeerperiode geactualiseerde en afdwingbare toegankelijkheidsnormen goedkeurt.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid & gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be