Gemeente Duiven


Welstandsnota van gemeente Duiven aangepast

---

De raad van gemeente Duiven heeft besloten dat in het vervolg niet de welstandscommissie maar de ambtenaren van de afdeling Milieu en Bouwzaken een aanvraag om lichte bouwvergunning toetsen aan de welstandscriteria. Om dit mogelijk te maken worden de sneltoetscriteria voor kleine bouwplannen aangepast.

Bent u van plan om te bouwen? Dan is de welstandsnota van toepassing op uw bouwplan!

Waar gaat het om?
Wanneer een aanvraag om bouwvergunning wordt ingediend, dan wordt door de gemeente getoetst of deze voldoet aan alle eisen. Eén van de eisen is dat het bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand. Alle bouwplannen worden daarom getoetst aan de welstandsnota. Voldoet het bouwplan niet aan redelijke eisen van welstand, dan kan er geen bouwvergunning worden afgegeven en mag er niet worden gebouwd. Slechts in een enkel geval is het mogelijk om af te wijken van de welstandsnota, zodat er toch een bouwvergunning kan worden afgegeven.

Waarom wordt de welstandsnota aangepast?
De huidige welstandsnota is vastgesteld in 2007. De criteria zijn opgesteld met het idee dat het niet nodig is om de bouwplannen waarbij geen enkele twijfel bestaat dat deze voldoen aan redelijke eisen van welstand aan de welstandscommissie voor te leggen. Deze plannen worden door een ambtenaar getoetst. Alleen plannen die positief werden beoordeeld kwamen hiervoor in aanmerking. Deze werkwijze leidt tot een snellere procedure, daarom wil gemeente Duiven deze werkwijze voor alle lichte bouwaanvragen invoeren.
Alle plannen die op dit moment niet voldoen aan de criteria worden voorgelegd aan de welstandscommissie. Deze oordeelt regelmatig toch nog positief over zo'n bouwplan. Dit betekent dat met de huidige sneltoetscriteria onvoldoende zijn om tot hetzelfde oordeel als de welstandscommissie te komen. Daarom worden de criteria aangepast.

Wat wil Gemeente Duiven wijzigen?
De welstandsnota bevat algemene criteria, criteria voor deelgebieden en criteria voor kleine bouwplannen. De gemeente wil alleen de criteria voor kleine bouwplannen aanpassen. Deze criteria hebben direct betrekking op alle lichte-bouwaanvragen.

Wat betekent dit voor u?
Wanneer de nieuwe criteria in werking treden, zullen alle lichte bouwaanvragen worden getoetst door een ambtenaar. Dit betekent dat er voor deze plannen geen aanvullende leges meer worden geheven voor de welstandstoets.
Daarnaast worden net zoals nu verschillende plannen in het geheel niet meer getoetst aan redelijke eisen van welstand. Uiteraard wordt ook bij deze plannen geen welstandsleges geheven.
Voor regulier bouwvergunningplichtige bouwwerken verandert er niets, al deze bouwplannen worden voorgelegd aan de welstandscommissie. De welstandscommissie kan altijd aanvullend om advies worden gevraagd. Dit kan bijvoorbeeld op verzoek van een aanvrager indien deze vindt dat de criteria in zijn specifieke geval tot een onterecht oordeel leiden. In dat geval worden wel aanvullende welstandsleges geheven.

Overgangsregeling
Er geldt voor deze wijziging geen overgangsregeling. Op het moment dat de gemeenteraad de gewijzigde welstandsnota vaststelt en ter inzage heeft gelegd, wordt deze van kracht.

Inzien
U kunt het concept van de gewijzigde sneltoetscriteria van welstandsnota vanaf donderdag 16 oktober gedurende een termijn van 6 weken inzien bij de balie sector Grondgebied op het gemeentehuis en op deze website. Hier kunt u ook meer achtergrondinformatie krijgen over het beleid. De balie is geopend op werkdagen van 8:30 tot 12:30 uur en op maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur.
Heeft u nog vragen over dit beleid of andere vragen over bouwen? Dan kunt u contact opnemen met cluster bouwzaken van de gemeente Duiven op telefoonnummer 0316-279161.

Zienswijzen
Vanaf donderdag 4 december 2008 tot en met woensdag 14 januari 2009 kan iedereen zijn of haar zienswijzen omtrent de sneltoetscriteria van de welstandsnota kenbaar maken aan de gemeenteraad van Duiven. Indien u dit schriftelijk wilt doen, dient u uw zienswijze te richten aan de Gemeenteraad, Postbus 6, 6920 AA Duiven. Mondeling kunt u uw zienswijze kenbaar maken bij de behandelend ambtenaar.

» 20081028 HOOFDSTUK 1 welstandsnota.pdf
» 20081028 welstandscriteria kleine bouwplannen.pdf



Bouwzaken