Ministerie van Buitenlandse Zaken

Oekraïne en Georgië nog niet klaar voor nieuwe stap naar NAVO

03 dec 2008 | Oekraïne en Georgië hebben nog een lange weg te gaan naar het lidmaatschap van de NAVO. De hervormingen in beide landen zijn nog niet ver genoeg gevorderd om hen toe te laten tot het voorportaal van het bondgenootschap. Dat was de uitkomst van de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel.

`Ik ben zeer tevreden met dit resultaat,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). `De NAVO dient zeer zorgvuldig te beslissen wanneer een land klaar is voor toetreding. Als een land niet bijdraagt aan de gezamenlijke veiligheid, bestaat het gevaar dat het bondgenootschap door uitbreiding wordt ondermijnd, en daarmee de veiligheid van Europa en van Nederland.'

De lidstaten van de NAVO besloten eerder dit jaar dat Oekraïne en Georgië op termijn lid kunnen worden van de NAVO. De volgende stap op de weg daar naar toe - toelating tot het zogeheten membership action plan - kan pas worden gezet als beide landen de benodigde hervormingen hebben doorgevoerd.

De ministers van de NAVO-landen besloten ook de hervormingen in Oekraïne en Georgië de komende tijd daadwerkelijk te blijven ondersteunen. Ook Nederland levert daaraan een bijdrage.

De NAVO besloot de dialoog met Rusland, die was opgeschort na het buitensporige militaire optreden van dat land in Georgië, stap voor stap te hervatten. Eerst zullen er informele gesprekken plaatsvinden om te zien of Rusland bereid is ook serieus en inhoudelijk een zinvolle dialoog te voeren.

Minister Verhagen vindt het van groot belang juist met Rusland te spreken op de terreinen waarover verschil van mening bestaat. `Het denken in termen van invloedssferen is niet van deze tijd,' aldus de bewindsman. `Het is aan Rusland om te laten zien dat het gezamenlijk met de NAVO wil werken aan veiligheid in Europa.'
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

logo van de NAVO
Gerelateerde dossiers

* NAVO