Gemeente Zoetermeer

Gemeente wil af van wachtlijsten buitenschoolse opvang

Het college van B&W wil dat de wachtlijsten voor de buitenschoolse opvang korter worden. Kinderopvanginstellingen, scholen en de gemeente werken hier samen aan. En door financiële steun aan kinderopvanginstellingen wordt dit nog verder verbeterd.

Hiermee kunnen bakfietsen worden aangeschaft, zodat de jongste kinderen naar vrije buitenschoolse opvangplaatsen in de buurt of in een andere wijk worden vervoerd. Ook wil het college buitenschoolse opvang voor de jongste kinderen fysiek mogelijk maken in bijvoorbeeld een hiervoor aangepast klaslokaal. Om zo'n initiatief te stimuleren krijgen de scholen extra geld.

Eenmalig heeft de gemeente dit jaar EUR 30.000,-- gekregen van het rijk om de wachtlijsten voor buitenschoolse opvang te verminderen. Deze wachtlijsten zijn gegroeid sinds september 2007. Want vanaf deze datum werden scholen verplicht de aansluiting tussen school en opvang te organiseren. De gemeente heeft met de toekenning van de eenmalige rijksbijdrage een regierol. Met het extra rijksgeld kan de gemeente activiteiten ontplooien of investeringen plegen waarmee kinderopvanginstellingen de wachtlijsten terug kunnen dringen.