Politie Groningen

Woensdag 3 december 2008

Provincie Groningen, 03-12-2008

Groningen: aanhouding na vernieling bromfiets

De politie heeft dinsdagmiddag een 18-jarige Stadjer aangehouden. De man had in de Hyacinthstraat in Groningen een bromfiets vernield. De bromfiets bleek eigendom te zijn van de moeder van zijn ex-vriendin. Moeder en dochter zagen de vernieling en liepen op de Stadjer af. De jongeman uitte toen diverse bedreigende woorden. Op basis van het signalement kon de politie de man aanhouden. Hij is na verhoor heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snorfietser zonder rijbewijs

Een 14-jarige jongen uit Groningen is dinsdagmiddag bekeurd voor het besturen van een snorfiets zonder rijbewijs. De snorfiets had bovendien geen kentekenplaat. De jongen verklaarde de snorfiets zojuist gekocht te hebben. Agenten hebben de snorfiets nagetrokken, maar geen onregelmatigheden gevonden. De jongen heeft een bekeuring gekregen voor rijden zonder rijbewijs en een waarschuwing voor het ontbreken van het kenteken. Hij kon zijn weg lopend met de snorfiets vervolgen.

Groningen: jongeman met harddrugs aangehouden

De politie heeft dinsdagmiddag een 18-jarige man uit Leek aangehouden. Agenten zagen de man in de Oude Ebbingestraat met plastic zakjes bezig. Toen zij de man wilden aanspreken, ging hij er vandoor. De man werd echter achterhaald en kon worden aangehouden. Onderweg had hij twee zakjes weggegooid. In de zakjes zit zon 8 gram poeder, vermoedelijk cocaïne. De man is ingesloten voor nader onderzoek. De zakjes zijn in beslag genomen.

Groningen: aanhouding na huiselijk geweld

Een 42-jarige man uit Groningen is dinsdagavond aangehouden voor het plegen van huiselijk geweld. De man had bij de woning van zijn ex-vrouw de deur ingetrapt, waardoor het kozijn beschadigd raakte. Vervolgens drong hij de woning binnen en bedreigde zijn ex-vrouw met de dood. De gealarmeerde politie kon de man aanhouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek. Beide ex-partners wordt een hulpverleningstraject aangeboden.

Groningen: licht gewonden bij woningbrand

Bij een woningbrand aan de Radiumstraat in Groningen zijn dinsdagnacht drie personen licht gewond geraakt. In de woning was brand ontstaan na kortsluiting in een computer. De 30-jarige bewoner had nog geprobeerd de brand zelf te blussen. Hierbij heeft hij rook ingeademd. Uiteindelijk kon de brandweer de brand blussen. Ook een 58-jarige vrouw en een 13-jarig meisje liepen ademhalingsproblemen op door ingeademende rook. De drie personen zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Groningen: rijden zonder rijbewijs

Een 21-jarige automobilist uit Amsterdam is dinsdagavond bekeurd voor rijden zonder rijbewijs. De man reed over de Beneluxweg in Groningen. De man viel op doordat hij met hoge snelheid over de ring reed. Bij controle kon hij geen rijbewijs en kentekenbewijs tonen. Onderzoek wees uit dat hij niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. Voor beide overtredingen heeft de man een bekeuring gekregen.

Leek: te zwaar beladen vrachtautos

Agenten hebben dinsdagmiddag op de A7 bij Leek een vrachtwagen aan de kant van de weg gezet. De vrachtwagen bleek te zwaar beladen te zijn. Uit weging bleek dat de vrachtauto met aanhanger 56.400 kg woog, terwijl 50.000 kg is toegestaan. De 39-jarige chauffeur uit Uithuizermeeden en het bedrijf uit Uithuizermeeden krijgen proces-verbaal. De overbelading moest afgeladen worden. Ook een 26-jarige vrachtwagenchauffeur uit Aduard en het bedrijf uit Den Ham waarvoor hij reed, krijgen proces-verbaal. Hij werd op de A7 bij Marum gecontroleerd. Zijn vrachtwagen met aanhanger bleek 5220 kg te zwaar beladen te zijn. Hij koppelde de aanhangwagen los. Uit gegevens van de digitale tachograaf bleek dat hij te weinig pauze had genomen. Hij had een ononderbroken rijtijd van 6 uur en 25 minuten, terwijl dit maximaal 4 uur en 25 mocht zijn. Hiervoor krijgt de man een boete. Ook moest hij 45 minuten pauze nemen voordat hij weer de weg op mocht.

Niebert: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft dinsdagmorgen op de A7 bij Niebert het rijbewijs van een 21-jarige beginnend bestuurder uit Marum ingevorderd. Hij reed 178 km/uur op de snelweg. Hij werd langs de kant van de weg gezet en de jongeman moest zijn rijbewijs inleveren.

Provincie: politie controleert fietsverlichting

De politie heeft dinsdag op verschillende plekken in de provincie op fietsverlichting gecontroleerd. In Veendam werd op de Kaap de Goede Hoop, het Beneden Oosterdiep en de Sorghvlietlaan gecontroleerd. Hier kregen zes personen een bon, omdat ze zonder verlichting fietsten. In Blijham, Sappemeer, Muntendam en Winschoten kregen 35 fietsers een bekeuring, omdat ze geen fietsverlichting hadden. Eén persoon kreeg een bon, omdat hij geen gordel droeg. Twee personen kregen een bekeuring, omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden. Een ander had geen rijbewijs-E, terwijl hij met aanhanger reed en een auto was niet verzekerd. Tenslotte kreeg een fietser een bekeuring, omdat hij fietste op een fiets zonder remmen. In Delfzijl en Appingedam is ook gecontroleerd op fietsverlichting. Hier kregen vier fietsers een bekeuring. Momenteel loopt een landelijke voorlichtingscampagne over fietsverlichting. Kijk voor meer informatie
op:www.losselampjesmogenook.nl.

Ter Apel: man aangehouden voor hennepkwekerij

De politie heeft dinsdagmorgen in een pand een de Rontgenstraat een 26-jarige man uit Ter Apel aangehouden. De man was eigenaar van een hennepkwekerij. Agenten troffen in de woning een hennepkwekerij die niet meer in gebruik was. Wel lagen er nog allemaal goeden die ervoor gebruikt worden. En er lagen resten van hennepplanten. De kwekerij werd vernietigd en de man werd aangehouden. De verdachte deed afstand van de goederen. De man krijgt proces-verbaal.

Opende: jongen steekt vuurwerk af

Een 14-jarige jongen uit Opende is dinsdagmiddag betrapt met vuurwerk op zak. De politie kreeg een melding van buurtbewoners dat er vuurwerk werd afgestoken en dat dit behoorlijk harde knallen veroorzaakte. Onderzoek in de omgeving leverde de 14-jarige jongen op. Hij voldeed ook aan signalement dat was doorgegeven. Agenten spraken hem erop aan, maar hij ontkende vuurwerk bij zich te hebben. Toen hij vervolgens zijn zakken moest legen, kwamen er circa twintig nitraatbommen te voorschijn. De jongen werd aangehouden. Daar werden zijn ouders ingelicht. De jongen wordt naar Halt gestuurd. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Grootegast: jongen rijdt op quad

Een 16-jarige jongen uit Lutjegast krijgt proces-verbaal voor het rijden op een quad. Agenten zagen hem op het fietspad van de Lutjegasterweg rijden. Hij werd langs de kant van de weg gezet. Het ging om een 150 cc quad. En dat betekent dat hiervoor een rijbewijs B nodig is. Ook moet de quad voorzien zijn van een kentekenplaat met de bijbehorende papieren. De quad is voor technisch onderzoek meegenomen. De jongen krijgt proces-verbaal.

Lutjegast: lutjegaster onder invloed van de weg

Een 34-jarige automobilist uit Lutjegast is dinsdagavond op de Wieren in de sloot beland. Zijn auto lag op de kop in de vrijwel droge sloot. Hij kon zelf uit de auto komen. Hij is voor onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Hij had in ieder geval pijn aan zijn schouder. Hij verklaarde dat gladheid zijn ongeval had veroorzaakt. Een blaastest wees uit dat hij alcohol had gedronken. Bovendien reed hij zonder rijbewijs. Er werd bloed afgenomen om zijn promillage vast te kunnen stellen. De auto lag behoorlijk in de kreukels en werd afgesleept. De politie maakt proces-verbaal en een rapportage van het ongeval.

Oude Pekela: man zonder rijbewijs met slok op

Een 22-jarige man uit Oude Pekela is dinsdagavond betrapt op onder meer rijden onder invloed. Agenten zagen hem op een quad rijden op de Burgemeester Snaterlaan. Het stopteken negeerde hij, ging midden op de weg rijden en slingerde over de weg, zodat zij hem niet konden inhalen. Hij kwam weer uit op dezelfde weg en daar konden agenten hem langs de kant van de weg zetten. Hij rende weg, maar de agenten waren sneller, zodat hij in de kraag werd gevat. Hij bleek onder invloed te zijn. Hij had 1,4 promille alcohol in zijn bloed. Hij kreeg een rijverbod van acht uren. Hij was ook niet in het bezit van een rijbewijs. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Visvliet, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1133, aantal overtredingen: 57, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Aduard, Heereweg: aantal geregistreerde voertuigen: 542, aantal overtredingen: 79, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.