Politie Groningen

Politieorkesten Groningen en Drenthe samengevoegd

Groningen/Drenthe, 03-12-2008 o Het Regionaal Politie Muziekkorps Groningen en het Drents Politie Orkest zijn per 1 december gefuseerd. Samen vormen zij vanaf heden het Politie Orkest Noord Nederland (PONN). Door de samenvoeging is een fanfareorkest ontstaan met een bezetting van ruim 55 politiemuzikanten die voor overgrote deel in dienst zijn bij de politie in Groningen en Drenthe. Het orkest heeft als thuisbasis de stad Groningen. Chef-dirigent van het PONN is Wim Jongen.

Groningen

Het Regionaal Politie Muziekkorps Groningen (RPMG) werd opgericht in 1927 als Gronings Politie Muziekcorps en vierde vorig jaar het 80-jarig bestaan. Het orkest kreeg in 1994, na de reorganisatie van de Nederlandse politie haar huidige naam. In 1996 kreeg het orkest de officiële status van PR-instrument van Regiopolitie Groningen. De afgelopen 12 jaar trad het orkest vele malen op in en om de provincie Groningen, elders in Nederland en in Duitsland. De CD A Northern Celebration uitgebracht ter ere van het 75-jarige bestaan en het theaterprogramma Dichter bie Grunnen dat het orkest ruim 15 maanden in alle theaters in de provincie Groningen over het voetlicht bracht leverden het orkest veel aanzien op. Vanaf eind 2005 werkt het RPMG nauw samen met het Polizei Musikkorps Niedersachsen uit Hannover, één van de 14 beroepsorkesten van de Duitse politie. Chef dirigent van het RPMG is Wim Jongen.

Drenthe

Het Drents Politie Orkest werd opgericht in 1972 als Tamboer- en Trompetterkorps Politie Assen, later werd de naam gewijzigd in Drumfanfare Politie Assen en de uiteindelijke naam, Drents Politie Orkest (DPO) kwam bij de reorganisatie van de Nederlandse politie in 1994 tot stand. Het DPO verzorgde de afgelopen jaren vele concerten in en om de provincie Drenthe en in Duitsland. Het DPO verzorgde meerdere concerten in bejaarden en verzorgingshuizen en geeft ieder jaar een avondvullend concert voor geestelijk- en lichamelijk gehandicapten in Van Boeyenoord in Assen. Tot begin 2008 stond het DPO onder leiding van Carin Brenninkmeijer. Huidige dirigent van het DPO is Reinder Klei. Hij is assistent-dirigent van het Regionaal Politie Muziekkorps Groningen.

Wim Jongen chef-dirigent

Wim Jongen, geboren in Maastricht in 1945, kwam al op de jeugdige leeftijd van 8 jaar in aanraking met de blaasmuziek omdat zijn vader amateur musicus was bij de Koninklijke Harmonie van Maastricht. Hij koos als instrument saxofoon en deed op 10-jarige leeftijd intrede in het orkest van zijn vader. Tijdens zijn studie aan het conservatorium werd hij op 20-jarige leeftijd aangenomen als saxofonist bij de kapel van de Koninklijke Luchtmacht. In 1972 begon hij een vervolgstudie aan het Arnhems conservatorium waar hij afstudeerde op klarinet en ook het praktijk en einddiploma harmonie- en fanfaredirectie haalde. In 1981 volgde zijn aanstelling tot onderdirecteur van de Johan Willem Frisokapel in Assen, na eerst nog kapelmeester van het Trompetterkorps der Cavalerie te zijn geweest. Wim Jongen is vanaf 1996 chef-dirigent van het RPMG en blijft die functie ook voor het nieuwe PONN vervullen.

Startconcert

Het PONN presenteert zich op zaterdag 20 december a.s. aan de politie in Noord Nederland met een starconcert in theater De Tamboer in Hoogeveen, aanvang 20.15 uur. Voor het concert is nog een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen de gratis kaarten aanvragen via e-mail oprpmg@groningen.politie.nlof opinfo@drentspolitieorkest.nl.