Gemeente Buren


Bouw brede school Maurik aanbesteed
Impressie van de nieuw te bouwen school

Afgelopen maandag, 1 december, is de bouw van de brede school in Maurik aanbesteed. De bouw is verdeeld in bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische werken. Voor al deze werken is de aannemer met de goedkoopste prijsopgave gekozen. De totale kosten voor de bouw vallen binnen het door de raad beschikbaar gestelde krediet.

De aannemer die de bouw mag gaan uitvoeren en coördineren is Van der Horst Bouwgroep uit Uden. De werktuigbouwkundige taken (het aanleggen van centrale verwarming en ventilatie) worden gegund aan Instaan BV uit Heteren. De elektrotechnische taken konden maandag nog niet worden gegund, omdat er nog een controle op de stukken van de inschrijving moet plaatsvinden. Eind december zal bekend worden welke installateur gekozen zal worden.

Voordat een definitieve gunning kan plaatsvinden, bekijkt de gemeente of alle aangeleverde stukken aan de vooraf vastgestelde criteria voldoen. Daarbij krijgt de bouwkundige aanbesteding prioriteit. Als alle stukken definitief zijn goedgekeurd, zal het college 18 december de bouw definitief aan Van der Horst Bouwgroep gunnen. Daarna volgt begin januari de definitieve gunning aan de werktuigbouwkundige en de elektrotechnische installateur.

Het bouwrijp maken van het terrein vordert ondertussen gestaag. Het schuurtje is verwijderd en het werk ligt op schema. Op 19 december wordt het terrein opgeleverd, zodat begin januari 2009 gestart kan worden met de bouw.

Brede school

De brede school is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen. Doel van het samenwerkingsverband is de ontwikkelingskansen van de kinderen te vergroten. Een ander doel is een doorlopende, en op elkaar aansluitende opvang te bieden.

Onderwijs is in elk geval participant. Kinderopvang, welzijn, peuterspeelzaal, sport, cultuur, bibliotheek en andere instellingen kunnen ook een onderdeel van de brede school zijn.

Er zijn ongeveer 1.000 brede scholen in het primair onderwijs en het aantal groeit harder dan ooit. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin staat dat wordt gestreefd naar 1.600 brede scholen aan het einde van de huidige kabinetsperiode. In het voortgezet onderwijs zijn er 350 brede scholen.

Binnen de brede school Maurik participeren twee basisscholen (de Hoeksteen en de Boogerd), de peuterspeelzaal, de kinderdagopvang en ook de naschoolse opvang.