Nederlands Dans Theater


JiL Kyliàn onderscheiden met Eremedaille in de Huisorde van Oranje

03-12-2008

Hare Majesteit de Koningin heeft dinsdagmiddag 2 december op Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uitgereikt aan Jir Kylián. De Eremedaille is een van de hoogste onderscheidingen in de Huisorde van Oranje en wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten in de kunst of wetenschap. Daarnaast heeft Kylián een bijzondere band met het Koninklijk Huis.

De Eremedaille voor Kunst en Wetenschap wordt met enige regelmaat toegekend aan personen die zich in de kunst of wetenschap bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij (nationaal en/of internationaal). Zo verleende Koningin Beatrix in het verleden de Eremedaille aan onder meer Mstislav Rostropovich (cellist en dirigent), Alexandra Radius (danseres) en Bernard Haitink (dirigent).

Jir Kylián werd, naast huischoreograaf, in 1975 ook artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater. Onder zijn leiding kwam het Nederlands Dans Theater internationaal op de kaart te staan. In 1999 droeg de wereldberoemde Tjech het artistiek leiderschap over en bleef als huischoreograaf aan het dansgezelschap verbonden. Afgelopen maand maakte hij zijn honderdste choreografie Gods and Dogs voor Nederlands Dans Theater II. Voor het vijftigjarig jubileum in het komende seizoen 2009/2010 zal Kylián nieuw werk voor Nederlands Dans Theater I maken.

Nederlands Dans Theater