KNHS


Anky genomineerd als Sportvrouw van het Jaar 2008 3 december 2008
Anky3

ERMELO (KNHS) - Anky van Grunsven, die in 1994 al werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar en nadien meerdere keren werd genomineerd, heeft dinsdag uit handen van NOS sportpresentator Dione de Graaf haar nominatie ontvangen als Sportvrouw van het Jaar 2008.

Van Grunsven moet de strijd aangaan met wielrenster Marianne Vos en schaatsenrijdster Paulien van Deutekom. In 2008 won Anky op de Olympische Spelen voor de derde maal een individuele gouden medaille en met het dressuurteam won zij zilver. In maart won zij tijdens Indoor Brabant met I.P.S. Salinero de finale van de wereldbeker met haar Kür 'Dance of Devotion'.

De verkiezing van Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Coach van het Jaar zal op 16 december in de RAI worden gehouden en rechtsreeks door de NOS worden uitgezonden.

Onderstaand treft u een overzicht aan van alle genomineerden in de vijf categorieën, alsmede een korte beschrijving van hun prestaties in 2008 die tot hun nominatie hebben geleid.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Sportman van het Jaar Sportvrouw van het Jaar
Sven Kramer (22) werd net als in 2007 met overmacht Nederlands-, Europees- en wereldkampioen schaatsen. Ook won hij drie gouden medailles op de WK afstanden. Marianne Vos (21) won tijdens de Olympische Spelen van Beijing de puntenkoers op de baan.Eerder in het jaar won Vos ook de puntenkoers bij het WK in Manchester. Ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden (27) schreef 21 augustus 2008 historie door de eerste gouden olympische medaille op de 10 kilometer open waterzwemmen te winnen. Dressuuramazone Anky van Grunsven (40) behaalde in 2008 haar derde gouden medaille op de Olympische Spelen. Lars Boom (22) deed dit jaar in het Italiaanse Treviso voor het eerst mee aan het WK veldrijden bij de elites en hij won direct. Paulien van Deutekom (27) werd in Berlijn wereldkampioene allroundschaatsen. Ook werd ze op het EK in het Russische Kolomna ze tweede.

Sportcoach van het Jaar Sportploeg van het Jaar Robin van Galen (36) leidde als bondscoach het Nederlands vrouwenwaterpoloteam verrassend naar een historische gouden medaille bij de Spelen van Peking. De hockeyvrouwen maakten hun favorietenrol op de Olympische Spelen volledig waar. De ploeg zette tegen gastland China de kroon op het werk.
Marc Lammers (39) won met de Nederlandse hockeyvrouwen tijdens zijn achtjarig bewind alles wat er te winnen valt, met als slotstuk olympisch goud in 2008. De waterpolovrouwen tekenden voor de grootste surprise bij de Spelen. De ploeg, een jaar eerder nog negende bij het WK, klopt de VS in de finale.
Gerard Kemkers (41) won als trainer van de TVM-schaatsploeg alle belangrijke titels. Zijn pupillen Ireen Wust, Paulien van Deutekom en Sven Kramer waren oppermachtig. De estafettezwemsters Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis wonnen in Peking de 4 x 100 vrij.

Foto: Anky van Grunsven met haar gouden Olympische medaille door: www.melissen.net en www.jmint.eu