Gemeente Boskoop


PERSINFO

Nummer : 799

Datum : 2 december 2008

Zet uw bedrijfswoning nu om!

Voor het omzetten van een agrarische bedrijfswoning naar een burgerwoning kunnen Boskopers sinds juni terecht bij het Sierteeltloket. Inmiddels zijn 21 dossiers afgehandeld en deze huizen worden binnenkort als burgerwoning in het bestemmingsplan opgenomen. Hiermee komt er voor deze eigenaren een eind aan de juridische beperkingen die op een agrarische bedrijfswoning rusten en de onzekerheden die daarmee gepaard gaan.

Toch zijn er nog veel agrarische woningen die in aanmerking kunnen komen voor omzetting. Het Sierteeltloket heeft alle woningen aangeschreven die in het huidige bestemmingsplan staan aangemerkt als agrarische woningen, maar waarbij het toegestaan is deze als burgerwoning te gebruiken. Bovendien worden eigenaren/gebruikers van woningen aangeschreven die in het bestemmingsplan nog een agrarische bestemming hebben, maar waarvan het voor de gemeente niet volkomen duidelijk is hoe de woning feitelijk wordt gebruikt. Het gaat in totaal om zo'n 400 woningen.

Aanmelden van groot belang
Wethouder De Jager vindt het van groot belang dat mensen die een bedrijfswoning om willen zetten in een burgerwoning zichzelf zo snel mogelijk aanmelden bij het loket. De Jager: "Het nieuwe beleid biedt de mogelijkheid deze woningen, na positieve toetsing, om te zetten naar burgerwoningen. In dat geval komt er een einde aan de huidige juridische status die beperkingen en vaak onzekerheid voor de eigenaar oplevert. Daarom is het zo belangrijk om snel gehoor te geven aan deze oproep, want hoe eerder wij aan zo'n dossier kunnen beginnen, hoe sneller wij duidelijkheid kunnen verschaffen."

"Ook als de woning nog in agrarisch gebruik is en blijft, willen wij dat graag weten. Want hiermee wordt voorkomen dat met de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied, die in de loop van 2009 wordt opgesteld, een onjuiste bestemming wordt opgenomen. Wij willen de eigenaren en gebruikers die een brief van de gemeente ontvangen in ieder geval vragen om minimaal een reactie hierop te geven richting het Sierteeltloket."

De procedure
Voor de omzetting van een bedrijfswoning naar een burgerwoning en de daarop volgende bestemmingsplanwijziging is een legesbedrag van ¤ 800,-- verschuldigd. Voor dit bedrag wordt de aanvraag getoetst aan de criteria die zijn opgenomen in het beleidsplan en wordt de woning opgenomen in het bestemmingsplan. De verwachting is dat de legeskosten voor toekomstige omzettingen zullen stijgen.

Vragen en opmerkingen
Voor vragen en opmerkingen kunnen Boskopers elke werkdag terecht bij het Sierteeltloket. Op donderdagen en vrijdagen wordt iedereen persoonlijk te woord gestaan. Buiten deze uren kan een bandje ingesproken worden. In dat geval wordt binnen maximaal drie werkdagen teruggebeld. Mailen kan ook naar sierteeltloket@boskoop.nl


---------------------------------------------------------- Einde Persbericht --------------------------------------------------

Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van Communicatie, tel. 219558 of 219553.