Beste scholen debatteren over grondrechten tijdens NK Scholieren

03/12/2008 10:50

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Tijdens de grote finale in Leiden debatteren de beste scholieren van Nederland onder het toeziend oog van juryleden, docenten, leerlingen, partners van het toernooi en Arjan Hamburger (mensenrechtenambassadeur) om de titel Nederlands Kampioen debatteren voor middelbare scholieren 2008. 'De grondwet moet in Jip-en-Janneketaal worden geschreven' en 'Kinderarbeid moet worden toegestaan' zijn enkele van de stellingen die door de leerlingen zijn voorbereid voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren.

De vierendertig beste scholen van Nederland debatteren tijdens de finaledag in vier debatronden over stellingen gerelateerd aan het thema 'grondrechten'. De mensenrechtenambassadeur van Nederland, Arjan Hamburger, zal de stelling namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken aankondigen. Sinds twee jaar zijn op de finaledag de onderdelen Troublespeech en Ballondebat toegevoegd aan het finale programma, naast de oorspronkelijke debatvorm 'Parlementair debatteren'.

Honderd scholen stonden in september aan de start van het debattoernooi en via trainingen op de scholen en de drie voorronden in het land hebben de vierendertig beste scholen zich geplaatst voor de finale. Het NK Scholieren wordt jaarlijks door het Nederlands Debat Instituut georganiseerd om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren.

Dit jaar wordt het toernooi mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, HIVOS, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Platform Mensenrechten Educatie, Oikocredit, Gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Eigenwijzer en Krant in de Klas.





http://www.debatinstituut.nl/nk