Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu ondersteunen brandbrief G4

Rijksbijdrage gevraagd voor binnenstedelijk bouwen

Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu ondersteunen de oproep van de vier grote steden in een brandbrief aan het kabinet om geld uit te trekken voor binnenstedelijk bouwen. Klaas Breunissen: "De ambities voor binnenstedelijk bouwen zijn er: 80.000 tot 90.000 woningen tot 2020 volgens de structuurvisie Randstad 2040. Maar zonder rijksbijdrage blijft dit een lege huls. Het kabinet moet boter bij de vis leveren."

Binnenstedelijk bouwen in de Randstad betekent dat waardevolle landschappen als het Groene Hart en Waterland gespaard kunnen blijven, en - waar nodig vanuit de klimaatopgave - vernat kunnen worden. Wonen en werken worden dichter bij elkaar gebracht waardoor ook de vraag naar wegen afneemt. Breunissen: "Binnenstedelijk bouwen spaart niet alleen het landschap, maar voorkomt ook meer uitstoot van fijn stof en CO2 en een hoop fileleed."

Voor gemeenten is binnenstedelijk bouwen een dure opgave door de relatief hoge kosten voor grondverwerving, sloop en bodemsanering. Maar daar staan juist besparingen tegevenover op wegenbouw, waterberging en regionale voorzieningen en openbaar vervoer. Uiteindelijk is de rijksoverheid goedkoper uit, maar de gemeenten blijven zitten met een onrendabelere top. Breunissen: "Als de rijksoverheid niet met geld over de brug komt, wordt het voor de grote steden onmogelijk om deze plannen in praktijk te brengen. Daarmee laten we kansen liggen voor het landschap, de luchtkwaliteit en het klimaat".