PvdA Rotterdam


Proveniersstraat

Wo 3 Dec 2008 - Ina Chabot
Proveniersstraat

De Proveniersstraat was onderwerp van heftige discussies in de raad. Zo heftig zelfs dat de oppositie zich genoodzaakt zag de vergadering te verlaten op het moment dat er gestemd ging worden over de herinrichtingvoorstellen. Het is jammer dat dat feit de krant haalt en niet de reden waarom de coalitie van PvdA en Groen Links akkoord gingen met het plan van eisen bij het herinrichtingvoorstel.

Het is alweer een tijd geleden dat de commissie buitenruimte verrast werd door een optreden van een groep bewoners van de Provenierswijk. Zij lieten in een toneelstuk zien wat er volgens hun mogelijk gemaakt kon worden in het gebied aan de Noordzijde van het station. Er was vooral ruimte voor ontspanning (grandcafé op de hoek van de Proveniersstraat), behoud van de uitstraling van de groene singels en in de Proveniersstraat geen gejakker van autoverkeer, maar een soort Mont Martre sfeer met goede horeca.
Door de straat eenrichtingsverkeer te maken, de straat op te nemen in de fietsroute tussen Rotterdam en Schiebroek en het vrachtverkeer zo veel mogelijk uit de wijk te weren bij de grote werkzaamheden bij het station, hoopt de PvdA die oude wens een stuk dichter bij te brengen.

Voor ons is de verbetering van fietsroutes een belangrijk punt dat past bij ons idee dat alle kleine beetjes helpen bij het verminderen van autoverkeer in Noord. Het autoriool op de Schiekade is hiermee niet opgelost daarvan zijn we ons bewust. Het nemen van de auto als maatstaf is echter niet ons uitgangspunt. Voetgangers en fietsers hebben evenveel recht op een veilige doorgang in de openbare ruimte!

Door de Proveniersstraat zal de route lopen voor heel veel scholieren die naar de Stationsingel gaan. Voor hen is een bredere stoep en een goede oversteek nodig. Daarvoor hebben wij gepleit in een amendement op het plan van eisen.

Het is dus niet de zak met geld als worst voor onze neus zoals het CDA onze motivatie deed voorspiegelen, nee, het was voortborduren op een wens die er al jaren ligt vanuit de wijk en het geven van prioriteit aan het verkeersluw maken van de straat.

Ina Chabot
fractievoorzitter