Gemeente Geertruidenberg


Het belang van een geveegd schoorsteenkanaal

Zonder een schoon schoorsteenkanaal kunt u niet veilig stoken. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden, die veel schade aanrichten

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen. De schoorsteenveger verwijdert voor u het vuil, zoals roetaanslag en vogelnesten. Laat dan ook de schoorsteen controleren op scheuren en lekkages.

Welke schoorsteenveger kiest u?

De brandweer raadt u aan een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet u zeker dat u een gediplomeerde schoorsteenveger heeft met een aansprakelijkheidsverzekering. Bedrijven die lid zijn kunnen zich altijd legitimeren met de ASPB-pas die telkens voor één kalenderjaar geldig is. U als opdrachtgever/klant, mag naar deze legitimatie vragen. Kijk op www.aspb.nl voor de dichtstbijzijnde schoorsteenveger in uw buurt.

Vraag naar een veegbewijs

Als het werk gedaan is krijgt u een `veegbewijs'. Daarop staan de naam van de ondernemer en datum en aard van de verrichte werkzaamheden. Bewaar het bewijs goed. Het kan van pas komen bij verzekeringskwesties

Schoorsteenbrand! En nu?

U herkent een schoorsteenbrand aan een loeiend geluid in het rookkanaal. Kom direct in actie:


- Doof snel het vuur in de haard met zand, om rook in uw huis te voorkomen. Zet de emmer met zand klaar.


- Sluit direct hierna de schoorsteenklep.


- Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes.


- Bel 1-1-2.


- Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte (i.v.m. koolmonoxidevorming!).

Blus nooit met water!

Blus een schoorsteenbrand nooit met water. Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie.

De hoge temperaturen die bij brand in het schoorsteenkanaal ontstaan kunnen grote schade veroorzaken. Het schoorsteenkanaal moet geïnspecteerd zijn voordat u de haard opnieuw kunt gebruiken. Met een camera wordt de binnenkant van het schoorsteenkanaal gecontroleerd op scheuren en lekkages. Schakel een bedrijf in wat gespecialiseerd is in rookkanaalinspecties. Deze vindt u op www.aspb.nl.

Gasgestookte apparatuur

Bij apparaten die op gas worden gestookt, zoals gaskachels, gasgestookte cv-ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is het rookkanaal normaal gesproken niet vervuild. Gasgestookte apparaten moeten wel regelmatig onderhouden en afgesteld worden. Bij dit onderhoud kunt u ook het rookkanaal laten controleren op verstopping door bijvoorbeeld een vogelnestje.

Vragen?

Heeft u nog vragen, bel dan de brandweer op telefoonnummer 0162-489882.