Gemeente Geertruidenberg


Mini-symposium over bouwen

In de Verkade-fabriek in Den Bosch werd op vrijdag 21 november door de provincie Noord-Brabant een mini-symposium gehouden vanwege de afronding van de provinciale pilot `Bouwen binnen strakke contouren'.

De gemeenten Bladel, Geertruidenberg, Grave, Halderberge, Heeze-Leende, Oisterwijk en Zundert zijn de zeven voor deze pilot geselecteerde deelnemers.

Deze gemeenten mogen in principe zoveel mogelijk woningen bouwen als ze willen, binnen de `strakke contour', dus binnen de kern. Buiten de kern, dus in het landelijk gebied, mag dan niet gebouwd worden. Deze regeling loopt feitelijk van 26 mei 2003 tot 26 mei 2008. De regeling is nog met één jaar verlengd tot 26 mei 2009.

De provincie moet nu gaan beslissen hoe het in de toekomst verder moet met de woningbouw. De toekomstige werkwijze zal in 2009 vastgelegd moeten worden in de nieuwe provinciale structuurvisie. Om die reden ging de provincie op 21 november op het mini-symposium met belangstellenden in discussie.

Tijdens het symposium werd met aanwezigen en een panel gediscussieerd aan de hand van een aantal stellingen. Gesproken werd over vragen als:
* Strakke contouren zijn dé oplossing voor de woningbouwopgave.
* Bevolkingskrimp: ik moet het nog zien.

* Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen waar de bouwen.

Het panel bestond onder andere uit vertegenwoordigers van de projectontwikkelaars en de woningbouwcorporaties. Namens de zeven pilot-gemeenten was burgemeester Matthieu Meijer lid van het panel.

Gedeputeerde Paul Rüpp toonde zich na afloop tevreden met de interessante discussie en aangedragen oplossingen. Hij gaat er nu verder mee aan de slag.