Gemeente Vlaardingen


Opiniepeiling Veerplein gaat van start

03 december 2008

Op woensdag 3 december onthulde wethouder Peter van der Zwan in de Vlaardingse stadsbibliotheek 3 maquettes die meedoen in de opiniepeiling voor de herinrichting van het Veerplein. Vanaf dit moment (tot 17 december 17.00 uur) mogen alle inwoners van Vlaardingen die 12 jaar en ouder zijn, hun voorkeur aangeven voor hun favoriete ontwerp.

Het Veerplein wordt door veel Vlaardingers als kil ervaren, terwijl het eigenlijk het kloppend hart van de binnenstad van Vlaardingen zou moeten zijn. Daarom heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven voor de herinrichting van dit plein. Professionele ontwerpers kregen de mogelijkheid om hun schetsontwerp voor een nieuw Veerplein in te sturen. De opkomst van de prijsvraag was zoals gehoopt goed. Er kwam een groot aantal inzendingen binnen van een hoge kwaliteit. Uiteindelijk heeft een jury uit alle 27 inzendingen drie ontwerpen genomineerd voor de opiniepeiling die vanaf vandaag van start gaat.

Jurybeoordeling
De beoordeling bestond uit een aantal rondes. Eerst zijn alle inzendingen getoetst aan de criteria uit het wedstrijdprogramma. Vervolgens heeft een jury zich over de inzendingen gebogen. In een ronde één is gekeken hoe de ontwerpeisen zijn vertaald in het ontwerp. Ronde twee was het moment om per jurylid aan te geven welke plannen kansrijk waren. Plannen die door twee of meer juryleden werden genomineerd gingen door naar de volgende ronde. In ronde drie heeft ieder jurylid punten toegekend aan drie ontwerpen. Ook is gekeken naar beheer en kosten in deze ronde. In de laatste ronde is alles nog een keer goed doorgenomen. Naast alle algemene criteria uit het wedstrijdprogramma is ook gekeken naar specifieke, zoals originaliteit, icoon voor het stadshart en trekkersfunctie.

Nominatie
Na uitvoerige bespreking heeft de jury 3 ontwerpen genomineerd. Bij het tot stand komen van de keuze heeft de jury er bewust voor gekozen om drie sterk verschillende plannen te nomineren. Zo kan de gemeente heel scherp krijgen naar welke richting de voorkeur van de inwoners van Vlaardingen uitgaat. Van de drie genomineerde ontwerpen zijn maquettes gemaakt. Elke ontwerper heeft zelf een motto meegegeven aan de maquette. De mottos behorende bij de ontwerpen zijn: Maquette A - De Verdieping
Maquette B - Singing in the rain
Maquette C - Nieuw Vlaardings Tapijt

Maquettes en praatzuil
De maquettes (en het daarbij horende juryrapport) zijn gedurende 2 weken te zien in de bibliotheek aan de Waalstraat 100 in Vlaardingen. Op zaterdag 6 en 13 december zijn ze te bewonderen in een tent op het Veerplein. Bij de maquettes staat ook een praatzuil. Hier kan iedereen, dus ook de mensen die van buiten Vlaardingen komen, laten horen wat zij van de ontwerpen vinden. Iedereen kan hier aangeven naar welk ontwerp de voorkeur uitgaat en waarom. De praatzuil staat de gehele periode in de bibliotheek. De ontwerpen en het juryrapport zijn ook te zien op www.vlaardingen.nl/veerplein.

Jongeren
Het is nu aan de bevolking om haar voorkeur aan te geven. Tot woensdag 17 december 17 uur hebben zij daarvoor de tijd. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat ook de toekomstige gebruiker van het Veerplein zijn voorkeur aangeeft, wordt de opiniepeiling gehouden onder de Vlaardingers van 12 jaar en ouder. Alle jongeren van 12-18 jaar die in de bibliotheek hun voorkeur aangeven, krijgen bij inlevering van de stemkaart een fietslampje cadeau.