Politie Limburg-Noord

Fietsverlichtingscampagne 'Losse lampjes mogen ook'
Datum: 3-12-2008
Tijd bericht: 11:50
Plaats: Limburg-Noord
Vanaf 1 november nieuwe regels

De politie Limburg-Noord gaat komende week uitgebreid controles houden op fietsverlichting. Dit in aansluiting op de jaarlijkse landelijke campagne, die maandag 13 oktober is gestart. Omdat de week van 8 tot en met 14 december één van de donkerste weken van het jaar is, spitst de controle zich in die week toe.

De boodschap is: 'Zorg dat je fietsverlichting en reflectie op tijd in orde zijn en zet de verlichting aan in het donker en bij slecht zicht'. Naast het altijd al genoemde veiligheidsargument is dit jaar extra aandacht besteed aan de nieuwe regel die aangeeft dat losse lampjes ook mogen.


*Op jas, tas of lichaam. Zolang ze maar goed zichtbaar zijn.
*Er mag dus niets voor of overheen hangen.

*Ze mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op je hoofd, armen of benen.
*Je mag ze bevestigen aan je kleding of op je tas. Ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen en niet teveel bewegen.
*Voor wat betreft de kleur: Wit of geel licht voor, rood licht achter.
*Èn, de lampjes mogen NIET knipperen.

Ook voor de rest van de zichtbaarheid van de fietser zijn regels die gelden wanneer het donker is en bij slecht zicht overdag:


*Een rode reflector op de achterkant van de fiets
*Gele reflectoren op de trappers

*Reflectie (wit of geel) op de wielen of de banden

De campagne richt zich via de scholen tot de ouders van de schooljeugd. Zij zijn met een brief geïnformeerd over de campagne en de consequenties van het zonder licht fietsen. Via posters en folders zijn de leerlingen, maar ook de overige weggebruikers geïnformeerd over het belang van het voeren van deugdelijke fietsverlichting. De politie gaat er vanuit dat iedereen inmiddels ook goed op de hoogte is van het gegeven dat het rijden zonder licht tijdens de donkerte strafbaar is. Daarom wordt direct repressief opgetreden. Rijden zonder voor- en/of achterlicht kost minimaal twintig euro. Rijden zonder reflectie op de achterkant van je fiets, de trappers of de wielen kost minimaal twintig euro.