Gemeente Enschede

Eerste Nederlandse Kinderklimaattop met minister Cramer

Op 1 december, de dag dat in Polen de veertiende VN klimaatconferentie begint, koos minister Cramer op de eerste Kinderklimaattop uit vijf tips de Gouden Tip: `Met één knop gaat alles uit'. De kinderen die zich bogen over energiebesparing bedachten dat elk gebouw een knop moet hebben, waarmee de laatste gebruiker van die dag alle niet-noodzakelijke apparatuur in één keer uit kan zetten. De minister was zeer enthousiast over alle gepresenteerde tips, maar koos deze Gouden Tip uit vanwege de uitvoerbaarheid op korte termijn en de aanzienlijke besparing in CO2-uitstoot.

De Kubus tipt goud
Twee meisjes van de Enschedese basisschool de Kubus, Derya en Romy uit groep 7, hebben op maandag 1 december de dag van hun leven gehad. Zij vertegenwoordigden Enschede bij de eerste Kinderklimaattop die in Den Haag werd gehouden.
De werkgroep waarin zij zaten heeft de gouden klimaattip geleverd! Bovendien mochten Derya en Romy de grote kaart met 539.600 Groene Voetstappen aan milieuminister Jacqueline Cramer aanbieden. Derya en Romy zijn apetrots en hebben een uitgebreid verslag van de dag gemaakt, compleet met een serie foto's. Dit verslag met foto's is te zien op de website van de school: www.skoe.nl > de Kubus. Ruim 50 basisschoolleerlingen uit heel Nederland debatteerden op het Ministerie van VROM over hoe zij het klimaat kunnen verbeteren. In vijf workshops broedden de Spaarders, de Denkers, de Uitvinders, de Boswachters en de Sporters op vijf goede tips, die zij aan de minister presenteerden. De minister zal via Het Klimaatverbond laten weten hoe ver zij is met de uitvoering van deze tip. De creatieve vondsten zullen ook gemeentelijke politici zeker inspireren bij het vinden van oplossingen voor het urgente klimaatprobleem. Wethouders uit verschillende deelnemende gemeenten hebben aangegeven dat zij de tips binnen hun gemeente willen gaan uitvoeren.

Groene voetstappen
De leerlingen vertegenwoordigden 71.000 basisschoolleerlingen die in september, in de `Week van de Vooruitgang', Groene Voetstappen verzamelden. Zij deden dit door een week lang zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan. Voor elke heen- of terugreis die lopend of fietsend werd afgelegd, kregen ze een Groene Voetstap. Het doel van de week was meer veiligheid rond de school, een gezondere levensstijl en vooral een bijdrage aan een beter klimaat. Er werden op die manier maar liefst 539.600 Groene Voetstappen verzameld! Dit geweldige resultaat boden de kinderen op de Kinderklimaattop aan milieuminister Jacqueline Cramer aan. Dinsdag 9 december zal de minister afreizen naar Polen om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Klimaatconferentie. De kinderen vroegen de minister wat zij in Polen gaat voorstellen om de CO2 uitstoot terug te dringen. Zij willen graag dat er concrete actie wordt ondernomen om het klimaat te redden en dat de landen niet steeds naar elkaar blijven wijzen wie de eerste stappen moet zetten.

De minster zal de Groene Voetstappen aanbieden aan de voorzitter van de Klimaatconferentie, samen met vertegenwoordigers van andere Europese landen waar ook Green Footprints zijn verzameld.

Het Klimaatverbond
Vereniging Klimaatverbond Nederland organiseerde de Groene Voetstappen actie dit jaar voor de derde keer voor alle basisschoolleerlingen in Nederland binnen de `Week van de Vooruitgang' (16-22 september jl.) `Het Klimaatverbond' is een dynamisch netwerk van meer dan 130 gemeenten, provincies en waterschappen, dat samenwerkt aan projecten, kennis uitwisselt en belangen behartigt om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. De eerstvolgende `Week van de Vooruitgang' is van 13 t/m 22 september 2009.

Geplaatst: 03 december 2008.

3 december 2008